Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să te pregătești pentru sezonul de ski astfel încât să te bucuri din plin de acest sport

Cum să te pregătești pentru sezonul de ski astfel încât să te bucuri din plin de acest sport

Sporturile de iarnă sunt printre cele mai îndrăgite activități din perioada rece. Fie că alegi ski, snowboard sau săniuș, este foarte important să te asiguri că ai echipamentul potrivit și că ești protejat de frig și de umezeală.

de Georgiana Adam    |   

Scurta istorie a ski-ului

În primă fază, ski-ul era un mijloc de deplasare, nu a fost de la bun început un sport. Oamenii aveau nevoie să se deplaseze pe zăpadă, care era din abundență, și astfel au creat ski-urile, aproape de forma lor de astăzi, pentru a mări suprafața cu care călcau pe zăpadă și a evita să se scufunde, iar în același timp să alunece pe zăpadă pentru a face deplasarea mai rapidă. Schiurile erau făcute din bucăți de lemn și se prindeau de picior cu ajutorul unor curele.

Cel mai adesea acestea erau folosite de vânători și călători, iar cele mai vechi ski-uri găsite datează de acum 8000 de ani. Denumirea de ski își are originea în limbile nordice, și tot nordicii obișnuiau să aibă denumiri diferite pentru ski-ul drept și cel stâng. Primul eveniment sportiv cu ski-uri a fost organizat în jurul anului 1800, dar ski-ul modern, așa cum îl știm azi a apărut pe la 1850 când au fost inventate primele legături solide între gheată și ski.

La început, echipamentele de ski erau produse doar în țările nordice și nu erau nici pe departe atât de ușoare și fiabile ca cele din zilele noaste. Legăturile între ghete și ski nu erau atât de sigure, iar hainele grele nu erau deloc ușor de purtat atunci când practicai acest sport.

Cum să îți alegi echipamentul de ski sau snowboard potrivit?

Atunci când mergi pe pârtie ultimul lucru care vrei să te preocupe este frigul. Bineînțeles că vrei să te dedici total sportului ales și să te bucuri de ce îți oferă iarna. Geaca ski barbati este în așa fel făcută încât chiar dacă este foarte ușoară și subțire, îți oferă protecție atât împotriva frigului, cât și a umezelii. Se recomandă să ai 3 straturi de haine când ești pe pârtie.

Primul strat trebuie să fie cel care vine in contact cu pielea, găsești foarte multe haine de corp formate din bluză și pantalon din materiale foarte călduroase, care nu lasă transpirația să reziste și care nu permit transferul de căldură între corp și exterior. Acestea sunt de obicei din lână.

Apoi al doilea strat trebuie să fie călduros. O bluza fleece este perfectă pentru asta. Iar la final este stratul protector, impermeabil și anti vânt, care este format din geacă și pantalon, sau combinezon, și care te protejează și îți asigură confort termic. Poți alege din gama de geci de dama Northfinder, o geacă în culorile și caracteristicile alese de tine.

Aceste geci sunt foarte ușoare, pe eticheta lor găsești caracteristicile specifice, cât de rezistentă este la umezeală, vânt și frig.

Cel mai important este să îți dea o libertate mare de mișcare, pentru că ai nevoie să fii confortabil atunci când faci o coborâre. Clăparii trebuie să fie mărimea potrivită, să fie comozi și să îți protejeze glezna într-un mod corect. Ski-ul îl alegi în funcție de stilul tău de a schia și de cele mai multe ori lungimea acestuia trebuie să depășească înălțimea ta.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog