Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum să te fereşti de pericole în vacanţa de vară

Cum să te fereşti de pericole în vacanţa de vară

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:11 30 Iun 2022 Modificat la 12:11 30 Iun 2022

Fie că ne facem vacanțele la malul Mării Negre, fie că alegem destinații mai îndepartate, specialiștii atrag atenția că trebuie să cunoaștem riscurile - pericolul de înot este cel mai popular.  

"Niciodată să nu intrăm obosiți în apă. Apa este un mediu periculos că știu să înot foarte bine, mi se poate întâmpla să mi se facă rău. Chiar dacă adâncimea apei are un metru, îmi vine apa până la brâu, cad cu fața în apă, m-am înecat", a spus Gabriel Culea, șef salvamari Constanța.

De asemenea, ar fi bine să nu intrați niciodată singuri în apă. Recomandare este valabilă atât pentru copii, cât și pentru adulți.

"Dacă suntem cu familia, să stea cu ochii pe noi, să ne supravegheze. Să vină la salvamar și să spună, mai ales persoanele care nu stăpânesc să înoate, „am intrat și eu la îmbăiere, nu știu să înot, vă rog să vă uitați la mine”, a mai spus Gabriel Culea.

De asemenea, nu e recomandat să intrați brusc în mare, să vă îmbăiați după servirea mesei și să treceți de zonele de siguranță.

Suntem luați de val, trași de curent, ce putem face?

"Niciodată să nu ne împotrivim, să luptăm împotriva curentului. Ne lăsăm purtați de curent până scade el din putere și prin lateral ieșim și stăm pe spate, să ne liniștim și cu o mână să facem semn după ajutor. Se poate întâmpla să ni se pună un cârcel, la fel e foarte important să nu intrăm în panică, caut o poziție în care să mă liniștesc."

Acum, ne mutăm la munte.

"Pregătirea vestimentației este esențială. Chiar dacă în oraș avem de-a face cu temperaturi caniculare, la munte vremea se poate schimba brusc și putem avea chiar și în timpul lunilor de vară, o victimă care este accidentată poate suferi de hipotermie", a spus Bogdan Csillag, coordonator Smurd Sibiu

Multe dintre pericolele despre care vorbesc specialiștii sunt chiar cele care țin de acțiunile noastre. De exemplu, alegerea unui traseu prea dificil.

"O entorsă depinde cât este de gravă, dacă este o ușoară sclintire, cum se spune în popor, și suntem în apropierea unei căi de acces poate sprijinit sau cu ajutorul unui prieten putem continua drumul până la mașină și să mergem către o unitate sanitară, unde este nevoie de o investigație radiologică, ca să vedem bilanțul lezional".

Însă, dacă sunteți în mijlocul unui masiv muntos, apelați la ajutorul profesioniștilor.

"La munte chiar așa mulți țânțari nu sunt. În schimb, putem avea de-a face cu o alibini sau cu viespi. Dacă vorbim de câteva zeci de insecte, deja s-ar putea să influențeze prognosticul vital al victimei. Este bine să rămână cât mai calmă victima. Eventual compresă rece pe locul înțepăturii, pentru reducerea disconfortului local, și antihistaminice, dacă pacientul dezvoltă o reacție alergică."

Și viperele sunt active în această perioadă, trebuie o atenție sporită și la aceste viețuitoare?

"Este bine să fim atenți întotdeauna pe unde călcăm. Înainte de a ne așeza pe o piatră, pe o buturugă să cercetăm locul în jur și să ne luăm măsurile de precauție.

În caz de mușcătură, victima trebuie să rămână calmă și să nu se deplaseze.

"În niciun caz, nu se recomandă măsurile tradiționale – incizia între cele două mușcături, cauterizarea, aspirația cu gura sau cu alte dispozitive ale veninului. Vom pune membrul respectiv, membrul inferior sau superior într-o poziție mai joasă decât restul corpului tocmai în ideea de a încetini absorbția de venin".

Deshidratarea poate interveni la munte?

"Bineînțeles, grijă la acest aspect. Trebuie să ne hidratăm să facem pauze, să facem pauze în locuri răcoroase.

Etichete: Numai de bine
Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole