Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să selectaţi corect instituţia de credit în 2024

Cum să selectaţi corect instituţia de credit în 2024

I.D.
7 minute de citit Publicat la 11:26 10 Dec 2024 Modificat la 11:26 10 Dec 2024

Cand decideti sa accesati un credit pentru a obtine un sprijin financiar suplimentar, este crucial sa alegeti un creditor de incredere, care sa va ofere conditii transparente si sigure. O institutie financiara solida va poate garanta nu doar accesul rapid la suma necesara, ci si un parteneriat pe termen lung, bazat pe transparenta si corectitudine.

In prezentul articol vom explora cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti viitorul dumneavoastra creditor.

Cuprins:

1. Evaluarea nevoilor

2. Alegerea tipului de creditor

3. Analiza creditorului

4. Analiza conditiilor de accesare si rambursare

1. Evaluarea nevoilor

Accesarea unui imprumut, indiferent daca este un credit cu garantie imobiliara sau de orice alt fel, reprezinta un pas important pentru orice persoana. Este esential sa aveti o viziune completa a situatiei in care va aflati, atat in ceea ce priveste nevoile financiare, cat si posibilitatile de care dispuneti la momentul actual.

Pentru a va asigura ca porniti la drum in cele mai sigure conditii, este de preferat sa stiti exact care este suma de care aveti nevoie, dar si ce valoare maxima poate avea rata lunara, astfel incat sa reduceti cat mai mult posibil riscul incapacitatii de plata.

Odata ce aveti o imagine clara si de ansambul asupra intregii situatii, va pozitionati, inca de la inceput intr-o situatie avantajoasa pentru a lua decizii informate si a alege cea mai buna oferta de credit, atat pentru momentul prezent, cat si pentru viitor.

Planificarea atenta a bugetului va ajuta sa evitati surprizele neplacute si sa gestionati mai bine atat veniturile, cat si cheltuielile pe termen lung. Nu uitati ca este crucial sa tineti cont atat de nevoia curenta, cat si de cele viitoare, astfel ca, este necesar sa luati in calcul si scenarii neprevazute, cum ar fi pierderea temporara a veniturilor sau cheltuielile neplanificate.

1. Alegerea tipului de creditor

Atunci cand va hotarati sa accesati orice tip de credit, este necesar sa stiti ca aveti posibilitatea de a alege dintre doua categorii principale de institutii creditoare: institutiile financiare bancare, adica traditionalele banci clasice cu care suntem familiarizati deja, sau institutiile financiare nebancare, cunoscute sub prescurtarea de IFN.

Aceste IFN-uri sunt populare pentru conditiile simple si rapide de accesare, dar si pentru transparenta si flexibilitatea de care dau dovada in relatiile cu solicitantii sau clientii.

Lipsa de informatii ne poate face sa credem ca institutiile financiare nebancare nu reprezinta o optune la fel de sigura ca si bancile clasice, insa adevarul este ca acestea desfasoara exact aceasi activitate de creditare, insa nu pot atrage depozit de la public. De asemenea, IFN-urile se supun unor conditii stricte si sunt reglementate de BNR (Banca Nationala a Romaniei), ceea ce le face o alegere cel putin la fel de sigura ca si bancile clasice. In randurile ce urmeaza, vom observa ca acestea sunt, de fapt, o optiune mult mai flexibila si sigura de creditare, comparativ cu institutiile financiare bancare clasice, datorita conditiilor de rambursare avantajoase ce pot fi personalizate in functie de nevoile si posibilitatile fiecarui solicitant in parte.

1. Analiza creditorului

Dupa ce v-ati decis ce tip de institutie creditoare doriti sa alegeti, banca traditionala sau IFN, este momentul potrivit sa cautati creditorul potrivit. Cu siguranta toate ofertele vor parea extraordinare si de nerefuzat, insa nu uitati sa faceti o analiza si a companiei, pentru a avea siguranta unui partener de incredere, cu experienta, care va poate oferi solutia de creditare corecta si benefica pe termen lung.

In acest sens, puteti face o analiza a website-ului, pentru a observa daca textele sunt corecte, abordarea este transparenta, iar compania va ofera toate informatiile necesare atat pentru identificarea ei, cat si in ceea ce priveste produsele financiare oferite.

De asemenea, puteti verifica recenziile acesteia pentru a fi la curent cu experientele pe care le-au avut si alte persoane cu acest creditor.

1. Analiza conditiilor de accesare si rambursare

Nu uitati ca accesarea unui credit are doua etape, iar importanta acestora poate sa difere in functie de nevoile si posibilitatile fiecarui debitor in parte. Este totusi esential sa acordati atentie sporita atat procesului de accesare, cat si celui de rambursare, pentru a va asigura ca intrati in timp util in posesia sumei dorite si, de asemenea, puteti rambursa imprumutul fara dificultati financiare.

Un credit cu garantie imobiliara oferit de un IFN este o alegere avantajoasa, atat in ceea ce priveste accesarea, cat si rambursarea, iar in continuare vom analiza cele doua procese aferente accesarii unui imprumut si aspectele esentiale pe care trebuie sa le urmariti atunci cand alegeti institutia creditoare ideala.

· Valoarea imprumutului

Inainte de orice trebuie sa va asigurati ca viitorul dumneavoastra creditor va poate oferi suma de care aveti nevoie pentru satisfacerea nevoilor financiare. Este crucial sa identificati un creditor care sa indeplineasca cel putin nevoile principale pe care viitorul dumneavoastra imprumut trebuie sa le satisfaca.

· Conditiile de accesare

Criteriile de eligibilitate reprezinta un punct cheie in accesarea oricarui imprumut, deoarece acestea sunt, de fapt conditiile pe care dumneavoastra, in calitate de solicitant, trebuie sa le indepliniti.

Pentru a obtine un credit garantie teren, oferit de un IFN, este necesar sa indepliniti urmatoarele conditii:

· Prezentarea documentelor de identificare, a dovezilor de venit si a garantiilor propuse;

· Garantiile trebuie sa fie conforme cu normele interne ale institutiei;

· Respectarea cerintelor prevazute de legislatia in vigoare si de regulamentele interne ale companiei;

· Solicitantul trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani;

· Venitul net, impreuna cu cel al codebitorului/garantului, trebuie sa fie de cel putin 1.000 Lei;

· Prezentarea documentelor de venit acceptate de IFN.

· Dosarul de credit si documentele necesare

Ati auzit de stufosul dosar de credit si principiile rigide adoptate de bancile traditionale?

Daca da, acum puteti uita de acestea, deoarece in cazul unui IFN, este necesar sa prezentati doar 3 categorii de documente, care sunt usor de procurat si pe care le puteti trimite consultantului dumneavoastra, in vederea alcatuirii dosarului de credit.

De regula, acestea fac referire la:

· Acte de identitate pentru solicitant, codebitori si/sau garanti:

· Documente care atesta veniturile solicitantului si ale familiei sale:

· Documente care atesta dreptul de proprietate asupra bunului imobil adus in garantie:

Datorita numarului redus de documente si in special a faptului ca aveti posibilitatea de a obtine rapid si simplu aceste acte, procesul de accesare poate fi mai rapid si usor pentru orice solicitant.

· Timpul de accesare

Este important timpul?

Cu siguranta! Si este cu atat mai important atunci cand nevoile dumneavoastra financiare sunt urgente si aveti nevoie de finantare cat mai rapid posibil.

Suntem cu totii familiarizati cu timpul lung de asteptare in cazul institutiilor financiare bancare, insa atunci cand alegeti ca si institutie creditoare un IFN lucrurile sunt cu totul altele.

Dupa depunerea dosarului de credit complet, este necesar sa asteptati cel mult 24 de ore pana la accesarea sumei. In conditiile in care doriti sa accesati palfonul maxim al unui credit cu garantie imobiliara oferit de o institutie financiara nebancara, aveti posibilitatea de a obtine pana la 700.000 de lei sau echivalentul in euro in mai putin de o zi.

· Posibilitatea de accesare

Daca ati avut experiente neplacute in trecut sau chiar v-ati aflat in incapacitate de plata si figurati cu un istoric negativ in Biroul de Credit, este necesar sa identificati o institutie creditoare care sa va poata oferi, totusi, finantarea de care aveti nevoie.

Din fericire, daca alegeti un IFN, majoritatea accepta chiar si solicitanti cu un istoric negativ, astfel ca puteti accesa un credit cu garantie imobiliara fara venituri, fara limitari si piedici.

· Ratele, dobanzile si comisioanele

Unul dintre cele mai importante aspecte este sa va asigurati ca institutia creditoare pe care urmeaza sa o alegeti ca si partener pe acest drum important, are o politica ce include rate si dobanzi fixe. In situatia in care aceasta impune dobanzi variabile, va puteti confrunta cu o multime de situatii dificile ce se traduc prin cresteri importante si necontrolate ale ratelor dumneavoastra lunare, ce va pot conduce rapid catre situatia incapacitatii de plata.

In schimb, daca alegeti un credit cu dobanzi fixe, puteti beneficia pe intreaga perioada de rambursare de siguranta si predictibilitate, cunoscand inca de la inceput exact ce valori vor avea ratele dumneavoastra.

Referitor la comisioane, este important sa fiti informat, inainte de a semna contractul de credit, despre sumele suplimentare care pot fi percepute, in ce conditii si care este valoarea acestora. Este bine cunoscut faptul ca aceste costuri suplimentare sunt caracteristice bancilor traditionale, insa, indiferent de institutia de creditare pe care o alegeti, este esential sa luati in considerare acest aspect.

· Metodele de rambursare

Ultimul, dar nu cel din urma aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti creditorul, este reprezentat de modalitatile pe care acesta vi le pune la dispozie pentru a inapoia imprumutul accesat.

De regula, diferenta dintre bancile clasice si IFN-uri, este ca cele din urma va ofera multiple modalitati de a rambursa un credit cu garantie sau de orice alt fel, oferindu-va flexibilitatea de care aveti nevoie pentru a beneficia de un plan de plata sigur pana la ultima rata.

In concluzie, accesarea unui credit reprezinta o etapa importanta pentru orice categorie de solicitanti, iar alegerea institutiei creditoare potrivite este esentiala pentru siguranta dumneavoastra financiara actuala si viitoare.

Pentru a va asigura ca alegeti o institutie creditoare de incredere si, in special, potrivita nevoilor dumneavoastra, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte care va vor ajuta in acest proces.

 

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole