Un american consumă aproximativ 152 de kilograme de zahăr pe an. Adică aproximativ 22 de lingurițe în fiecare zi. Iar în cazul copiilor, aceștia consumă și mai mult, aproximativ 34 de lingurițe în fiecare zi. Asta face ca aproape 1 din 4 adolescenți să fie prediabetic sau diabetic de tip 2. Acesta este și motivul pentru care 70% dintre americani și 40% dintre copii sunt supraponderali.
Potrivit cercetărilor, 98% dintre femei și 68% dintre bărbați se luptă cu pofta de zahăr. Și cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât este mai probabil să poftești, deoarece zahărul creează de opt ori mai multă dependență decât cocaina.
Este normal să poftești la dulciuri când ești stresat, obosit sau nu te simți bine, ca să nu mai vorbim de faptul că te poate face să te simți mai bine pe moment atunci când ai o zi proastă. Pe termen lung, însă, consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
Deși nu există o baghetă magică care să oprească pofta de zahăr, sunt câteva secrete care te pot ajuta să înveți să învingi pofta de zahăr.
Consumă condimentele dulci ca alternative la zahăr
Alternativele vă pot păcăli creierul să creadă că ați mâncat zahăr. Așadar, în loc de băuturile calde obișnuite cu zahăr, alegeți mirodenii dulci, cum ar fi cardamom, coriandru, scorțișoară, ghimbir și scorțișoară de Ceylon.
Dacă ești fan al ciocolatei calde, poți folosi o cantitate mică de pudră de cacao sau amestec de cacao neîndulcit în loc de zahăr, sau roșcove.
Aceste condimente au în general un gust mai dulce, dar nu conțin zahăr. Când sunt adăugate în alimente, vei obține acel gust dulce, iar mintea ta va crede că ai mâncat zahăr.
Schimbă băuturile carbogazoase cu apă carbogazoasă
Nimic nu poate învinge apa carbogazoasă când vine vorba de a-ți potoli setea și de a-ți slăbi pofta de zahăr. Băuturile carbogazoase, ceaiul dulce și băuturile energizante au mult zahăr și nu sunt sănătoase. Cu toate acestea, poate fi dificil să renunți brusc la ele.
Dacă încerci să reduci pofta de zahăr, poți încerca să înlocuiești sucurile cu apă aromatizată. Dar asigură-te, mai întâi, că aceasta nu conține zahăr. De asemenea, poți încerca ceaiul de plante sau apa cu lămâie sau ierburi naturale. Aici puteți adăuga și condimente dulci sau un strop de suc natural de fructe, pentru a-i da culoare.
Mănâncă alimente integrale
Consumul de alimente integrale învinge pofta de zahăr în mai multe moduri. Când mănânci alimente proaspete, corpul tău primește o varietate de nutrienți pe care îi poate absorbi în loc de calorii goale. De asemenea, pentru că alimentele integrale sunt mai satisfăcătoare, vei mânca mai puțin fără ca măcar să îți impui asta. Unele cercetări au descoperit, de asemenea, că oamenii care mănâncă în mare parte fructe și legume proaspete nu au o dorință prea mare de mâncare procesată, cu zahăr.
De asemenea, nu evita produsele alimentare care conțin grăsimi naturale, fibre și nutrienți, care îți sunt de ajutor pentru a controla pofta de mâncare până la următoarea masă.
Evită carbohidrații simpli
Renunță la alimentele procesate! Zahărul este ascuns în multe alimente procesate, de la sosuri și dressing-uri pentru salate, până la gustări aparent inocente. Când încerci să scapi de astfel de pofte, este important să stai departe de alimentele care conțin zahăr. Iar dacă simți o nevoie continuă de zahăr, treci la o dietă axată pe alimente integrale. Nutrienții naturali găsiți în aceste opțiuni sănătoase îți vor reduce pofta de zahăr.
Carbohidrații simpli, cum ar fi făina albă, pastele albe, pâinea și cartofii albi eliberează cantități mari de zahăr atunci când sunt digerați. Acest lucru vă oferă o creștere rapidă a glicemiei, dar și o creștere rapidă a energiei.
Mănâncă proteine și grăsimi la fiecare masă
Proteinele și grăsimile încetinesc digestia, făcându-te să te simți sătul mai mult timp. Gustarea de nuci sau un pumn mic de amestec de fructe uscate, atunci când pofta de zahăr devine puternică, poate face minuni. Dacă trebuie totuși să guști ceva dulce, stai departe de alimentele foarte dulci, nu vei face decât să înrăutățești lucrurile! Înlocuiește-le cu fructe sau iaurt.
Începe dieta alături de un apropiat
Deși primele zile pot fi provocatoare, eliminarea oricărei forme de zaharuri simple, inclusiv îndulcitorii artificiali, poate fi cea mai bună modalitate de a scăpa de pofte.
Această metodă funcționează cel mai bine atunci când ai pe cineva care să te tragă la răspundere, cel puțin la început. Fie că este soțul sau iubitul, găsește pe cineva interesat să facă același lucru și fă-o sub formă de provocare, de exemplu, o provocare de zece zile fără zahăr.
Până când ajungi în a zecea zi, papilele tale gustative se vor adapta și nu vei mai vrea să te întorci.
Elimină băuturile energizante și sucurile de fructe, cu excepția sucului de legume verzi.
Consumul de suc de fructe sau băuturi energizante va provoca o creștere a zahărului din sânge, urmată de o scădere drastică. Acest lucru se datorează faptului că aceste băuturi nu au fibre, astfel încât zahărul va fi eliberat rapid în sânge. Asta va declanșa eliberarea de insulină, care va elimina rapid glucoza din sânge, provocând o scădere cu o poftă ulterioară de mai mult zahăr.
Gestionează-ți stresul
Când ești stresat, cortizolul crește, ceea ce provoacă foame și poftă de zahăr.
Alimentele bogate în fibre, cum ar fi mazărea verde, semințele de in, fisticul, varza kale, broccoli, migdalele, fructele de pădure și semințele de susan pot ajuta la reducerea nivelului de stres și la prevenirea poftelor.
Dormi suficient
Mai puțin de 8 ore de somn pe zi cresc hormonii foamei și te determină să mănânci în exces.
Cele mai bune alimente pe bază de plante care vă ajută să vă îmbunătățiți somnul includ ceaiul de mușețel, cireșele, semințele și kiwi.
Practică obiceiuri sănătoase dimineața
Consumul unui mic dejun sănătos, exercițiile fizice și planificarea zilei vă pregătesc succesul și vă ajută să evitați caloriile nedorite mai târziu în cursul zilei, scrie healthiersteps.com.