Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum să scapi de vertij fără medicamente. Exerciţiile pe care le putem face acasă

Cum să scapi de vertij fără medicamente. Exerciţiile pe care le putem face acasă

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:37 28 Dec 2021 Modificat la 10:38 28 Dec 2021

Sunt foarte multe cauze ale ameţelilor, dar vertij - atunci când se roteşte casa cu tine - asta înseamnă o criză, mai mică, mai mare, cu viteză lentă sau cu viteză rapidă. Atunci ar putea fi vorba de sărirea otoliţilor. Otoliţii sunt nişte pietricele din carbonat de calciu pe care toată lumea îi are şi care pot sări. Sar de obicei, la anumite vârste, din cauze osteoporotice dar şi tineri au început să facă aşa ceva - vertij rotator de scurtă durată şi care recidivează. Nu dă greaţă, nu dă dureri de cap, doar că ameţim puţin la mişcarea bruscă a capului în anumite poziţii. 

Cum facem diferenţa între vertij şi căderea tensiunii sau anemie

Atunci când ne scade tensiunea nu se învârte casa cu noi. De fiecare dată putem să avem senzaţia de picioare moi, instabilitate, nesiguranţă, de sfârşeală. Dar aceea este o ameţeală, pe când vertijul înseamnă criză rotatorie, câteva secunde, legate de poziţie şi atunci avem vertij de tip otolitic. 

Dacă am o cauză mecanică - mi-au sărit otoliţii - ne tratăm tot mecanic, fără medicamente! 

Ca prevenţie există sportul, soarele, mişcarea, adaosul de suplimente alimentare cu vitamină D, adică să trăim sănpătos şi frumos.

Ce sunt otoliţii şi cum funcţionează corespunzător

Ideea este că otoliţii sunt nişte senzori de gravitaţie. Practic ei sunt stimulaţi de mişcările rapide ale capului. Dacă stăm într-o anumită poziţie lungă, nefiziologică, nu suntem proiectaţi pentru aşa ceva. Sau stăm şi lucrăm la două computere sau două monitoare ori e cazul unor anumite meserii, precum cea de manichiuristă sau cei care lucrează la microscop.

Orice poziţie nefiziologică, timp îndelungat, cu fixare de gât şi cu nestimularea receptorilor pentru mişcare duce la o aglutinare (lipire) a otoliţilor şi când ne ridicăm brusc aceştia se mişcă şi pot da senzaţia de ameţeală. 

Practic, o ureche pierde otoliţi şi o ureche nu pierde otoliţi. Şi atunci pentru o singură mişcare creierul primeşte două informaţii, una corectă şi una eronată, băgându-ne în senzaţia de tiribombă, dar durează fracţiuni de secundă.

De ce ne sar otoliţii şi cum se tratează

Pot să ne sară otoliţii din două motive. Atunci când au îmbătânit, sunt osteoporotici, prea uşori şi îi pierdem. Putem avea însă şi alte patologii - un gât înţepenit, discopatii, hernii. 

Pentru a ne trata în primul rând trebuie să ne dăm seama ce avem, să fim atenţi pe ce parte. Majoritatea îşi dau seama pentru că pot gândească - m-am întors pe pernă de pe o parte pe alta, am o parte foarte bună şi una mai puţin bună pe care ameţesc. 

Primul lucru bun este că mama natură ne vindecă. Dacă suntem suficient de isteţi să ne dăm seama pe ce parte ne e mai bine, dormim 2-3 nopţi pe acea parte şi gravitaţia ne pune la loc cotoliţii.

Dacă vedem că nu merge doar prin repoziţionare statică, putem să începem să facem nişte mişcări. Să vedem dacă avem patologie pe gât, dacă ne dăm drumul la cervicală, ne dăm cu anumite creme antiinflamatorii foarte populare. Dacă reuşim să ne facem singuri bine în câteva zile, nu avem nevoie de ajutor medical.

Dacă recidivează, atunci mergem la medic. Există şi vertijul cotolitic multicanal care nu poatre fi detectat corect decât cu ajutorul unei aparaturi performante. 

În funcţie de tipul de vertij, medicul recomandă anumite exerciţii dedicate. 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole