Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum să scapi de insomnie, sfaturi practice de la somnolog

Cum să scapi de insomnie, sfaturi practice de la somnolog

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:55 31 Mai 2022 Modificat la 17:55 31 Mai 2022

Aceste obiceiuri pot declanșa afecțiuni cardiovasculare și patologii metabolice precum diabetul. Mai mult decât atât, cei care se culcă târziu au un risc de deces cu 10% mai ridicat decât cei care se culcă devreme. Aflăm din materialul următor părerea specialistului. 

"În ultimii doi ani, s-a modificat foarte mult stilul de viață și stresul a început să fie un element pregnant în viața noastră, lucru care a influențat calitatea somnului și somnul în general", a spus Ioan Bulescu, medic specialist ORL.

Persoanele care merg târziu la culcare şi care se trezesc cu dificultate dimineaţa au un risc de mortalitate mai ridicat decât cele care se culcă devreme. Însă, aceasta nu este singura urmare.

Pe termen scurt, vorbim de a doua – de a treia zi după ce am pierdut o noapte de somn, ne vom simți obosiți, deci apare somnolența în timpul zilei, oboseala cronică, tulburările de concentrare, riscurile mai mari de a face accidente rutiere.  Pe termen lung, lipsa somnului și a somnului de calitate sunt legate de apariția și agravarea bolilor cardiovasculare, metabolice, cum ar fi diabetul sau de agravarea unor probleme tip psihiatric, vorbim aici despre depresie.

Ca să combatem insomnia, specialiștii ne recomandă să nu consumăm cofeină și alcool înainte de somn. De asemenea, ar trebui să ne terminăm ziua cu o activitate relaxantă, nu în fața laptopului sau a televizorului.

Un somn care nu este calitativ este somnul care nu este odihnitor, mă refer aici dacă dormim 7-8 ore pe noapte ca adulți și după ne trezim dimineața și suntem tot obosiți sau tot somnolenți, atunci înseamnă că nu ne-am odihnit cum trebuie. Lucru ăsta poate să apară foarte frecvent dacă există modificări ale respirației în timpul somnului, vorbim de sforăit și apnee în somn sau dacă sunt tulburări de mișcări ale membrelor.

Dacă ne trezim în mijlocul nopții, cel mai important lucru este să ne ridicăm din pat și să ne găsim ceva de făcut.

În principiu, dacă nu putem să adormim după 15 minute, ne trezim și facem altceva mergem prin casă, ne apucăm să facem niște treabă, eventual citim, facem ceva relaxant și dacă putem să adomim după aceea, ne culcăm la loc. Dacă nu, stând în pat cu orele, sigur nu ne vor ajuta.

Rutina este regula de bază pentru un somn liniștitor. Trebuie însă să avem un program regulat, inclusiv în weekenduri, ceea ce într-adevăr poate fi dificil. 

Trebuie să dormim noaptea, pentru că mecanismul din somn din creier este legat de acest ritm și de echilibrul dintre noapte și zi.

Dacă tulburările de somn persistă de mai mult de trei ori pe săptămână, timp de o lună, e recomandat să treci pragul specialistului pentru un consult amănunțit. Altfel, riști să te expui efectelor adverse ale insmoniei.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole