Din ce în ce mai mulți români au mai mulți bani sau câștigă din ce în ce mai bine, dar și tentativele de fraudă au crescut foarte mult și vedem că multe dintre acestea îi vizează pe cei care sunt la început de drum sau nu au foarte multă experiență. În rubrica Safe Income, Andrei Perianu și invitata lui, Gabriela Folcuț, director Executiv Asociația Română a Băncilor, ne spun cum să ne protejăm de fraudele online.
Andrei Perianu: Care sunt metodele de fraudă și la ce să fim atenți?
Gabriela Folcuț: Cele mai întâlnite tentative de fraudă sunt phishing-ul, fraudele legate de investiții și spoofing-ul. Recomandările pe care urmează să le facem în luna securității cibernetice cuprind următoarele: nu trebuie să cedăm niciodată datele de pe fața și spatele cardului și mă refer la numărul cardului, la data de expirare și la codul de securitate de pe spatele acestuia. Nu trebuie să cedăm niciodată datele de conectare la internet și mobile banking. Vom folosi doar noi aceste informații, inclusiv datele de pe fața și spatele cardului atunci când trebuie să facem plăți pe site-uri securizate și nu când suntem conectați la o rețea wifi publică. Trebuie să fie una securizată. În situația în care trebuie să primim bani, este suficient să furnizăm iban-ul, nu datele de pe fața și spatele cardului.
Dacă se întâmplă să fim sunați și persoana pretinde că este de la bancă sau de la o instituție publică, trebuie să fim foarte vigilenți, pentru că este posibil să fie un spoofing, adică persoana respectivă să pretindă că este altcineva și atunci nu trebuie să dăm datele de pe fața și spatele cardului și nu trebuie să dăm datele de conectare la internet și mobile banking.
Andrei Perianu: Din ce în ce mai mulți români vor să-și pună economiile la treabă și caută metode de investiții. Sunt foarte multe oportunități, economia crește și în Statele Unite, și în România, și cei care nu sunt neapărat familiarizați cu domeniul aud foarte multe povești despre îmbogățire rapidă, mai ales pe internet. Ce putem să facem, care sunt recomandările, mai ales în zona aceasta de povești despre îmbogățire rapidă, legate de investiții pe bursă?
Gabriela Folcuț: Sunt multe tentative de fraudă asociate investițiilor. Este foarte important să fim vigilenți, pentru că dacă ieșim din zona aceasta de precauție, se poate întâmpla să cădem în capcana rău-făcătorilor. Cum să fim vigilenți? În primul rând, nu trebuie să dăm crezare la anunțuri care promit investiții garantate, pentru că investițiile nu sunt garantate. Trebuie să știm că nu avem cum să câștigăm de cinci ori valoarea investită. Înseamnă că este o fraudă în spate. La fel, indiferent de tehnologia pe care o folosesc răufăcătorii, și mă refer acum la inteligența artificială, nu trebuie să dăm crezare niciunei oferte de investiții fără să facem o minimă verificare pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, ne interesăm la prieteni, ne interesăm la broker, la oricine ne poate da o referință corectă și serioasă despre toate informațiile de care avem nevoie ca să investim. Ca atare, trebuie să fim vigilenți în orice situație, să nu dăm datele acelea care sunt sensibile și pe care le-am menționat mai devreme și orice investiție trebuie verificată.