Antena 3 CNN Life Cum să ne alegem rezoluțiile de Anul Nou ca să le ducem la îndeplinire

Cum să ne alegem rezoluțiile de Anul Nou ca să le ducem la îndeplinire

A.O.
2 minute de citit Publicat la 07:00 24 Dec 2024 Modificat la 09:22 24 Dec 2024

Pe măsură ce se apropie Anul Nou crește și presiunea de a ne reinventa în anul care urmează. Așa apar pe lista rezoluțiilor obiective precum: mai mult sport sau mâncare mai sănătoasă. Experții consultați de The Guardian spun că pe cât ne simțim mai presați că trebuie să schimbăm ceva, cu atât șansele să ne ducem obiectivele la îndeplinire scad. De asemenea, psihologii atrag atenția că nu este nevoie să intrăm în noul an bifând rezoluție după rezoluție de pe listă și că este normal și chiar sănătos să prioritizăm odihna. 

„Una dintre frazele mele preferate în terapie este să renunțăm la 'trebuie să'”, a spus terapeutul Jennifer Caspari pentru The Guardian. Adică „să renunțăm la tot ce credem că ar trebui să facem și să ne concentrăm  pe acele lucruri care sunt importante pentru noi.”, a explicat psihologul specializat în terapie cognitiv-comportamentală. 

„Un exemplu foarte comun este că oamenii cred că ar trebui să includă fitnessul în interesele lor. Ori asta este important pentru unii oameni și deloc important pentru alții”, a spus Jennifer Caspari. 

Începe cu un obiectiv mic, specific

A devenit o tradiție ca în perioada sărbătorilor să identificăm și să ne setăm obiectivele pentru anul care urmează. Însă ca să și atingem aceste obiective, psihologii spun că cele mai bune schimbări sunt cele personale. Începe încet, cu ceva mic, și setează-ți așteptările în consecință. 

Unul dintre exercițiile pe care Jennifer Caspari le folosește în terapie este să le dea pacienților o listă de cuvinte precum reușită, curiozitate, independență, și să-i lase să definească ce înseamnă aceste cuvinte pentru ei. Iar dacă simt că acest aspect al vieții lor nu este satisfăcut, atunci să facă un plan pentru a schimba asta.

De exemplu, dacă pacientul simte că simțul curiozității nu îi este satisfăcut, atunci un obiectiv specific și ușor de atins ar putea fi lectura unei cărți. 

Alege rezoluții care îți satisfac nevoile

Poate fi de ajutor și să începem cu ceva mai puțin specific, dar care are o nevoie la bază, a spus psihologul Molly Sherb. De pildă, dacă vrem să ieșim mai mult afară la anul, să ieșim acum. Obiectivele ar trebuie să fie mai degrabă „pe termen scurt, decât ceva pentru tot anul”.

Deși pare contraintuitiv, alegerea obiectivelor care implică schimbări mici poate duce la un succes mai mare. 

„Trebuie să te asiguri că începi cu ce pare mai ușor, ca atunci când atingi acel obiectiv să ai acel sentiment de reușită, de succes, pentru că te va menține motivat pentru lucrurile mai grele care urmează”, a explicat Molly Sherb. 

Oricum, rezoluțiile ar trebui să fie luate în funcție de valorile și nevoile tale de azi, au spus și Sherb și Caspari. 

„Rezoluțiile pentru Anul Nou sunt gândite să te preseze să te schimbi, dar orice moment e un moment bun pentru o schimbare. Dacă acum nu se simte ca și cum ai putea face o schimbare, dă-ți voie să intri în noul an fără presiune. Ai opțiunea să faci o schimbare și în februarie, martie, aprilie, mai, iunie...” a concluzionat Sherb. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole