Antena 3 CNN Life Sănătate Cum să mănânci ce îţi place fără să te îngraşi. Trucuri de la un cunoscut nutriţionist român

Cum să mănânci ce îţi place fără să te îngraşi. Trucuri de la un cunoscut nutriţionist român

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 12:00 22 Noi 2022 Modificat la 16:10 22 Noi 2022

Viaţa modernă şi mereu pe fugă aduce un plus de stres atunci când trebuie să ne facem un plan alimentar sănătos.

Uneori negociem dur cu noi atunci când trebuie să facem faţă unor pofte, dar de cele mai multe ori rămânem un regret că nu ne putem bucura pe deplin de alimentele care ne aduc plăcere.

Dacă faceți parte din această categorie avem vești bune. Iată cum putem mânca ce ne place fără să ne îngrășăm.

Potrivit nutriționiștilor, există mici secrete și gesturi simple prin care putem reduce aportul de calorii de la o masă fără să renunțăm la gust.

1. Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv.

 "Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.

2. Beți apă cu înghițituri mici, pe tot parcursul mesei.

Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame…asta ca să mai demolăm un mit!

3. Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativ din gură și receptorii olfactivi din nas au nevoie de contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 m de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecă mai mult, cu atât mâncăm mai puțin.

4. Folosiți farfurii individuale cu diametrul de maximum 25 cm.

Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și plină cu mâncare. Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție unică, limitată cantitativ.

5. Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce, există riscul să aveți poftă de ceva sărat…și nu vă mai opriți din mâncat. E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. O mini prăjitură, o înghețată, un fruct sau puțină ciocolată - iată variante de desert ce pot fi consumate din când în când. Totul e permis…cu măsură!", a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina sa Facebook.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole