Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să incluzi telemeaua în dieta zilnică

Cum să incluzi telemeaua în dieta zilnică

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 21:04 22 Iul 2022 Modificat la 21:04 22 Iul 2022

Se obține prin maturarea cașului în saramură, iar în funcție de concentrația acesteia și perioada de maturare, telemeaua poate fi mai dulce sau mai sărată.

Din cauza conținutului de sare și de grăsimi, telemeaua a fost blamată mult timp pe motiv că îngrașă și nu este foarte sănătoasă, însă aceste argumente au fost desființate de studii care au demonstrat contrariul.

Astfel, telemeaua este un aliment sănătos dacă îl incluzi în dieta zilnică, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt sfaturile pe care trebuie să le urmezi.

Consumă produse provenite de la animale hrănite natural

Este important ca telemeaua să aibă un conținut scăzut de grăsimi saturate, iar aceasta depinde de calitatea laptelui din care este produsă. S-a stabilit că animalele hrănite doar cu cereale și furaje dau un lapte mai gras decât cele lăsate să se hrănească natural cu iarba de pe pășuni. Prin urmare, și telemeaua obținută dintr-un astfel de lapte va conține o cantitate mai mică de grăsimi, putând fi astfel considerată mai sănătoasă.

Un exemplu în acest sens este Telemeaua de Ibănești, care se produce doar din lapte provenit de la animale lăsate să pască liber pe pajiștile montane de pe Valea Mureșului și Valea Gurghiului. Garanția calității acestui tip de telemea este dată și de faptul că este singurul produs românesc din această gamă care a obținut certificare europeană ca Produs de Origine Protejată.

Alege sortimentele mai puțin sărate

Se știe că sarea în exces dăunează sănătății inimii, provocând hipertensiune care, la rândul ei, stă la baza majorității afecțiunilor cardio-vasculare. Așadar, dacă dorești să consumi telemea zilnic, trebuie să alegi sortimentele mai puțin sărate. Dacă totuși preferi brânza foarte sărată, nu îți recomandăm să o consumi în fiecare zi și nici în cantități mari.

Revenim puțin la telemeaua de Ibănești, pentru a-ți spune că aceasta este preparată cu o saramură naturală, extrasă direct dintr-un izvor cu apă sărată. Localnicii numesc această apă „saramură de Orșova”, fiind foarte apreciată întrucât conține o concentrație optimă de sare, pentru a da telemelei un gust echilibrat.

Mănâncă telemea la micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă, întrucât trebuie să îți asigure energia necesară pentru cea mai mare parte a zilei. Pentru aceasta, este foarte important și ce mănânci la micul dejun. Sunt recomandate alimente ușoare, cu un bogat conținut nutritiv, iar telemeaua poate fi inclusă fără probleme în meniu.

În acest caz, conținutul de grăsimi se dovedește benefic, pentru că te ajută să recuperezi caloriile pierdute în timpul somnului, de care ai nevoie pentru a-ți reîncărca bateriile în fiecare dimineață. Nu-ți face griji că aceste calorii îți vor afecta silueta pentru că vor fi folosite pe post de „combustibil”, iar organismul va avea suficient timp să le ardă pe timpul zilei.

Consumă telemea alături de multe legume și verdețuri

Oricât de mult ți-ar plăcea telemeaua, nu este recomandat să consumi cantități mari la o singură masă. Câteva felii sunt suficiente, iar acestea e bine să fie însoțite de fiecare dată de legume și verdețuri. Toată lumea știe că telemeaua merge perfect cu roșii, așa că aceasta este una dintre cele mai simple și mai savuroase combinații. Poți consuma telemeaua cu o roșie simplă sau poți prepara o salată de roșii în care să adaugi ceapă, ardei, castraveți și puțin pătrunjel verde.

Telemeaua merge foarte bine și cu ridichi, dar și cu ceapă verde sau roșie, ardei gras, castraveți sau praz. De asemenea poți adăuga câteva bucăți de telemea tăiate cubulețe într-un bol cu salată verde.

În final, trebuie să reții că, pe lângă alimentație, ai nevoie și de multă mișcare precum și de cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru a putea vorbi de un stil de viață sănătos.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole