Sărbătoarea Crăciunului este asociată cu perioada copilăriei, cu o fericire pe care ne-o aducea Moș Crăciun, pe care o simțeam alături de familie. Acum, ca adulți, dacă într-adevăr avem relații tensionate, asta nu înseamnă că trebuie să suportăm acest mediu toxic, adică primul lucru pe care ar trebui să îl facem ar fi să punem limite.
Ne vizităm, dar avem câțiva pași pe care trebuie să-i parcurgem, de tipul "nu vreau întrebări despre ABC". Presiunea familiei de foarte multe ori, duce la izbucniri de tipul acesta emoțional, care nu fac altceva decât să strice această perioadă.
Dacă le putem lăsa puțin la o parte, ca un cadou pentru noi înșine, în această perioadă ar fi minunat. Putem face o alegere conștientă. E un aspect care nu îmi place, dar aleg să mă concentrez pe altceva, pentru că există clar și lucruri bune.
În primul rând, să lăsăm la o parte ideea de reciprocitate pe care o avem de mult înrădăcinată. Dacă îţi dau ceva, trebuie să şi primesc.
Dacă lăsăm asta la o parte, cu siguranță că ne vom putea bucura mai ușor de un cadou primit din partea unei persoane care nu neapărat așteaptă ceva la schimb de la noi. Sunt oameni care apreciază bucuria noastră în momentul în care primim cadoul și atât.
Familia este în centrul atenției de crăciun și unii dintre noi poate suntem singuri. Implicarea în activități sociale de orice tip ușurează acest sentiment de singurătate.
Sunt tot felul de grupuri create special pentru persoane singure în perioada sărbătorilor. Sunt activități de voluntariat care în perioada sărbătorilor cresc.
Este un pansament, să spunem, inclusiv pentru stările depresive. Acest voluntariat ajută. Sentimentul că ne simțim utili, ajută.
Pentru că luna aceasta este una foarte stresantă din multe puncte de vedere, nu numai din cauza sărbătorilor, ci și din cauza faptului că se termină anul.
Poate avem foarte multe de făcut, nu facem față și ajungem în perioada sărbătorilor, adică săptămâna viitoare și nu știm dacă suntem triști sau stresați în continuare. Stresul este un răspuns la un stimul. Dacă ne putem analiza gândurile și vedem că ele vin ca un răspuns la un anume stimul, acela poate fi stres.
Depresia este o lipsă de chef. Nu mai avem niciun fel de reactivitate. Așadar, persoanele care se află în situații de tipul aceasta ar fi bine să caute sprijin atât de specialitate, cât și în cercul social, pentru că de sărbători depresia întotdeauna se face mai urâtă.
Așteptările nerealiste sunt principalul motiv pentru care devenim anxioși. Ne speriem de ceva ce nu știm sigur dacă se va întâmpla. Gândim excesiv și depresia vine din prea mult trecut și anxietatea din prea mul viitor.
Putem să mergem să ne luăm singuri un cadou. Noi ne cunoaștem cel mai bine, cu siguranță că ne putem face singur un cadou pe care ni l-am dorit de mult. Putem face o activitate plăcută chiar și singuri. Sunt o groază de activități care pot fi făcute fără presiune financiară prea mare.
În primul rând, să trăim în prezent, să avem așteptări realiste. Putem să facem un jurnal al recunoștinței chiar și pe telefon. Ideal ar fi să scriem de mână.
Chiar dacă în perioada sărbătorilor avem tradițională ideea asta de a sărbători cu familia, atunci când mediul este toxic, oricare ar fi acel mediu, că e vorba de prieteni, că e vorba de familie, că e vorba de job, de cuplu, oricare ar fi acel mediu, cumva trebuie gestionat și dacă se poate, evitat.
Așadar, dorința de a fi fericit nu este o problemă, ci ideea indusă social că de Crăciun nu putem să fim decât fericiți, de parcă viața poate fi pusă pe pauză, de parcă problemele de zi cu zi intră într-o cutie gata să fie redeschisă după această perioadă sau de parcă emoțiile negative nu mai există în aceste zile sau negarea lor face ca ele să dispară.