Antena 3 CNN Life Sănătate Cum să dormi bine, cu toate că este caniculă. Sfaturi preţioase care îți pot aduce un somn confortabil şi odihnitor

Cum să dormi bine, cu toate că este caniculă. Sfaturi preţioase care îți pot aduce un somn confortabil şi odihnitor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:00 28 Iul 2024 Modificat la 11:00 28 Iul 2024

În perioadele de caniculă, pe parcursul nopții, temperaturile se mențin mai ridicate decât de obicei, ceea ce ne poate afecta considerabil calitatea somnului.

Lipsa odihnei de pe durata nopții ne poate reduce capacitatea de concentrare pe parcursul zilei. Unele obiceiuri ne pot ajuta totuși să ameliorăm această problemă.

Medicul Răzvan Lungu a vorbit, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, despre temperatura optimă pe care trebuie să o avem în casă pentru a avea un somn odihnitor pe parcursul nopţii.

"Cu cât temperatura este mai mare, cu atât somnul este mai dificil și de calitate mai slabă. Somnul ideal ar fi undeva la 18-19°, dar sunt sigur că sunt puțini oameni, mai ales în țara noastră care să poată dormi la această temperatură. 

Ideal ar fi să fie o temperatură sub 24°. Evident că pe timpuri de caniculă, această temperatură e foarte greu de obținut fără un aer condiționat. 

Există tot felul de metode, dar dacă nu ne place aerul condiționat este o problemă. Sunt oameni care nu pot dormi cu un aer condiționat în cameră sau au fenomene de rinită, înfundarea nasului sau respiră greu atunci când folosesc aerul condiționat, În acest caz, putem să folosim un ventilator. Ar fi mai ușor și mai convenabil asta, dar ideea este să ținem aerul în mișcare.

Corpul nostru se răcorește prin transpirație. Atunci corpul pierde mai multă căldură, iar transpirația nu se poate evapora dacă umiditatea mediului ambiant este crescută.

Trebuie să mai ştim că după ce mâncăm, ni se face somn tocmai pentru că majoritatea circulației se concentrează în sistemul digestiv și ajunge mai puțin sânge la creier. Dacă nu consumăm suficiente lichide, ne vom simți obosiți, pentru că de fapt, creierul nostru are nevoie de lichide.

Când plecăm în concediu trebuie să mai ştim că în prima noapte s-a putea să nu dormim bine. Creierul nostru încearcă să se adapteze la noul loc și oarecum să se simtă în siguranță. Poate ne-ar ajuta să aducem de acasă anumite lucruri cu care suntem obișnuiți să dormim mai ales perna sau să replicăm condițiile de acasă. 

Medicul Răzvan Lungu a mai vorbit şi despre beneficiile pe care le ar somnul la prânz asupra organismului. "Somnul de prânz ne ajută mai ales pe vreme de caniculă. Prin somn, ne scade puțin temperatura corpului. Când adormit ne scade puțin temperatura corpului și apoi mai este și această somnolență indusă de căldură de care vorbeam mai devreme, care ne face să fim somnoroși după masa. Deci, n-ar fi de neapărat de evitat somnul de după masă dacă ni-l permitem.".

"Nu este recomandat să avem o masă bogată seara. Atunci când este cald afară, e bine să mâncăm mai serios la prânz și să lăsăm o gustare ușoară pentru seară. Alcoolul, nu seara.", a mai spus medicul.

Un somn mai scurt și mai eficient este mai benefic decât unul lung, dar cu frecvente întreruperi. Prin urmare, puteți amâna un pic ora de culcare înainte să vă băgați în pat, puteți pulveriza apă pe cearceaf, pernă, gât, față și restul corpului pentru a accentua impresia de răcoare. Păstrați tot timpul în minte ideea că trebuie să faceți în așa fel încât să încercați să vă reduceți temperatura corporală.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole