Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să alegi un aparat de aer condiţionat pentru casa ta

Cum să alegi un aparat de aer condiţionat pentru casa ta

Atunci când alegi un aparat de aer condiționat pentru locuința ta este nevoie să ții cont de câteva aspecte importante.

de Georgiana Adam    |   

Unele dintre aspectele principale sunt legate de suprafața pe care vrei să o climatizezi, performanța energetică, dar și de buget sau alte preferințe personale cu privire la design sau producător.

Dacă îți dorești aer condiționat în locuința ta ia în vedere faptul că există două tipuri de sistem de aer condiționat rezidențial: Sisteme Split și Sisteme Multi-Split. Ce înseamnă? Cele Split sunt cele clasice, formate  dintr-o singură unitate interioară și o singură unitate exterioară. Sistemele Multi-Split sunt formate din două sau mai multe unități interioare și o singură unitate exterioară.

Ce îți dorești de la un aparat de aer condiționat? Aceste aparate îndeplinesc diferite funcții. Majoritatea au drept funcții standard răcirea, încălzirea și ventilația:

  1. Functia Auto - alege automat modul necesar pentru a menține camera la temperatura aleasă.
  2. Functia Cool (răcire) – Răcește  încăperea.
  3. Heat (căldură) - Încălzește încăperea.
  4. Dry (Uscat) - dezumidifică aerul.
  5. Doar ventilator - suflă aerul fără a încălzi sau răci.
  6. Economic - modul Eco reduce consumul de energie.

    Există însă și sisteme mai complexe, care au funcții de purificare, de autocurățare, sisteme de monitorizare a temperaturii din încăpere sau diverse funcții de programare a funcționării în intervale orare. 

De asemenea, pentru a-ți da seama care este aparatul de aer condiționat potrivit pentru tine, trebuie să știi că și nivelul de zgomot reprezintă o caracteristică importantă în alegerea acestuia. Acesta diferă în funcție de modul de funcționare al aparatului și dacă este setat pe funcția de încălzire sau pe funcția de răcire. 

Și performanța energetică este un criteriu foarte important. Pentru a alege un sistem  de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa te orientezi după valorile SEER și SCOP menționate în specificatiile tehnice. Cu cât valoarea SEER și SCOP este mai mare, cu atât aparatul este mai performant din punct de vedere al consumului de energie electrică, deci mai economic.

Prețul face și el o mare diferență. Performanțele unui aparat de aer condiționat se reflectă în prețul produsului.

Importanța garanției

Nu este normal ca un aparat scump să ajungă la fier vechi sau la reciclare după numai câțiva ani. Un aparat de aer condiționat ar trebui ar trebui să aibă o durată de viață de cel puțin șase ani, iar acestea durează frecvent 10 ani sau mai mult. Garanția echipamentelor diferă în funcție de marca aparatulului, iar cumpărătorul ar trebui să fie atent la perioada acesteia.

De ce să ții cont atunci când alegi un aparat de aer condiționat rezidențial:

  1. Caracteristici esențiale - clasa energetică, putere, tipuri de filtre, preț, funcții cu care este echipat sistemul
  2. specificații tehnice detaliate
  3. părerile altor utilizatori

Persoanele care se îndreaptă către alegerea unui aer condiționat de la Climatico vor afla detaliile necesare de la profesioniști foarte bine pregătiți. 

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile