La urma urmei, o mulțime de stiluri s-au născut din revolte împotriva normelor și din dorința de a crea ceva diferit no matter what.
Și totuși, când amenajăm un interior, este bine să urmărim câteva principii esențiale care nu interferează cu stilul personal, ci ne ajută să obținem un spațiu primitor, armonios și funcțional.
Principiul numărul 1 se referă la faptul că perimetrul covorului definește zona principală a camerei. Cu alte cuvinte, covorul oferă centrul de organizare a obiectelor de mobilier, ajutând la crearea unui ansamblu coerent și ordonat.
Dacă amenajarea camerei începe de la noua canapea extensibila, lucrurile sunt relativ simple pentru că, de regulă, aceasta reprezintă cel mai voluminos obiect din încăpere. Picioarele (sau partea anterioară a unei canapele extensibile) este bine să „calce” pe covor binișor; dacă ne uităm la o canapea cu o adâncime de, să spunem, 60 de cm, trebuie să avem în vedere ca aproximativ 30 de cm de covor vor intra sub canapea.
De asemenea, de-o parte și de alta a canapelei extensibile, este de dorit să rezervăm spațiu, astfel încât marginile covorului să fie vizibile. Această regulă de centrare a canapelei pe una dintre laturile covorului nu trebuie respectată dacă spațiul nu permite; ea poate fi aliniată și la colțul covorului, cu condiția păstrării marginii extreme la vedere.
[GAL layout="2"]Pentru a vizualiza mai ușor dimensiunea de covor potrivită pentru canapeaua ta, dar și pentru dimensiunile camerei, designerii recomandă trasarea suprafeței pe care ne dorim să așezăm covorul cu o bandă adezivă colorată.
Principiul numărul 2 se aplică în situația în care ai de ales între un covor mai mare și unul mai mic: întotdeauna bigger is better! Un covor de dimensiuni prea mici produce dezechilibru optic, în timp ce un covor de dimensiuni mari dă sentimentul de confort, oferind un cadru generos pentru amplasarea celorlalte obiecte în mod funcțional.
Deși motivul principal pentru achiziția unei canapele extensibile este, de regulă, eficientizarea spațiului prin asigurarea de locuri de dormit suplimentare, există și situații în care acestea își găsesc locul ideal în încăperi mari, deschise, în care se urmărește definirea zonelor dedicate activităților diverse: zona de bucătărie, zona de dining, zona de living și chiar zona de enterainment.
În astfel de spații largi, covoarele, canapele, plantele de interior dar și alte obiecte de dimensiuni mari devin elemente care delimitează spațiul. Zona de living se poate separa de restul spațiului prin amplasarea a două canapele poziționate față în față, pe laturile opuse ale unui covor proporționat cu dimensiunile acestora.
Am păstrat pentru încheiere regula esențială pentru obținerea unui proiect de amenajare cu care să fim cu adevărat mulțumiți: căutarea inspirației! Revistele de decorațiuni cu sfaturi practice, fotografiile în locuri în care ne simțim bine și mai ales vizitele în showroom-urile magazinelor specializate ne ajută să ne dăm seama ce căutăm, cum putem să combinăm stiluri, materiale și culori pe gustul nostru și în armonie cu spațiul de care dispunem.
Pentru inspirație și sfaturi prețioase despre design italian te așteptăm în magazinele Rovere Mobili și în magazinul nostru online rovere.ro.