Sfârșitul verii nu trebuie să fie neapărat asociat cu o „hibernare”. Deși nu putem opri schimbarea anotimpurilor, putem să ne bucurăm de toamnă, prin alegeri bune pentru sănătatea noastră și pentru stilul nostru de viață.
Vara, poate fi ușor să fii activ, însă doar pentru că frunzele au început să își schimbe culorile, iar nopțile să fie mai reci, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la mișcare. Un mod simplu de a-ți menține sănătatea în sezonul rece este să fii activ fizic. Iată câteva activități fizice excelente, care te vor ajuta să îți susții imunitatea și să te bucuri de schimbările aduse de noul sezon.
Drumețiile
Drumețiile reprezintă una dintre cele mai plăcute activități de toamnă. Îți permit să îți bucuri ochii cu schimbările extraordinare prin care trece natura în această perioadă a anului și reprezintă un mod excelent de a fi activ și de a absorbi lumină și vitamina D, înainte de lunile de iarnă. În plus, mișcarea pe munte sau deal te umple de energie pentru toate activitățile de peste zi.
Nu uita, totuși, să te hidratezi pe toată durata activităților fizice în aer liber. Deoarece apa de izvor poate fi nesigură, este important să îți umpli sticla de la un purificator pentru apa de robinet, înainte de a pleca de acasă. Astfel, vei fi hidratat pe durata întregii drumeții și te vei asigura că ai acces la o sursă sigură de apă.
Culesul de fructe/legume
Toamna este anotimpul recoltelor. Poți strânge struguri, mere, pere, gutui, nuci etc. fie la o rudă apropiată, fie la o fermă organică. Prin culegerea de fructe, legume sau, poate, ciuperci din pădure, vei arde calorii, iar mai târziu, te vei putea bucura de alimente sănătoase și curate.
Grădinăritul
Curățarea frunzelor uscate, scoaterea buruienilor, tăierea resturilor uscate ale arbuștilor și alte activități din grădină sau curte reprezintă moduri excelente de a te mișca și de a te bucura de aerul curat.
Mersul pe bicicletă
În după-amiezile de toamnă, atunci când soarele încă mai încălzește, îți poți ocupa timpul cu o plimbare cu bicicleta, alături de prieteni sau familie. O activitate apropiată este mersul pe role. Ambele activități îți lucrează musculatura, stimulează sistemul circulator și ard calorii, totul în timp ce te distrezi în aer liber.
Dacă preferi plimbările pe două roți, poți merge pe trasee forestiere, piste de bicicletă sau de-a lungul cursului râului din localitatea ta.
Yoga
În cazul în care ești în căutarea unei activități lejere, în ton cu vremea de afară, yoga în aer liber poate fi o soluție. Îți permite să îți lucrezi corpul într-un mod blând și, în același timp, să simți aerul răcoros pe piele și să te încarci cu vitamina D de la soare (inclusiv de la cel care bate printre nori).
Escaladă
Pentru cei care preferă adrenalina și peisajele spectaculoase, escalada reprezintă unul dintre cele mai bune moduri de a te bucura de toamnă. Odată ce dogoarea verii a trecut, te poți bucura de cățărat inclusiv la orele prânzului.
Caiac
În lunile de toamnă, sunt mai puțini turiști pe lacuri și, deși temperaturile au scăzut, tot merge o plimbare în tihnă. Singur sau alături de 1-2 prieteni, te poți bucura de apa liniștită, îți poți lucra musculatura brațelor și îți poți bucura privirea cu peisaje de toamnă.
Sporturi de echipă
În aer liber sau în sală, sporturile de echipă te ajută să te miști și să te bucuri de socializare. Așadar, dacă ai un grup mai mare de prieteni, vă puteți organiza pentru a juca fotbal, baschet, handbal sau volei.
Un stil de viață activ inclusiv în lunile de toamnă are beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Prin adaptarea la schimbarea anotimpurilor, îți susții imunitatea, îmbunătățești starea de spirit și reduci stresul. Indiferent că practici un sport în interior, te plimbi prin parc sau ieși la o tură cu bicicleta, alături de prieteni sau familie, este important să alegi activități care îți aduc bucurie.