Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să ai o afacere prietenoasă cu mediul înconjurător

Cum să ai o afacere prietenoasă cu mediul înconjurător

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:30 16 Ian 2023 Modificat la 15:30 16 Ian 2023

Este vorba despre sustenabilitate. Iată cum să ai o afacere prietenoasă cu mediul, după principii ecologice. 

Utilizează materiale reciclabile

Realizează un audit ecologic al întreprinderii și stabilește nivelul de deșeuri generate prin activitățile curente (ambalaje de la furnizori, articole de birotică, resturi de materiale în urma prelucrării și ambalării produselor pe care le realizezi, deșeuri de la packaging și livrare de colete către clienții firmei ș.a.).

Refolosește ambalajele de la furnizori, înlocuiește articolele de unică folosință cu modele reutilizabile și alege materiale reciclabile. Află care sunt obligațiile firmei tale la Fondul de Mediu și respectă reglementările în vigoare. Astfel vei contribui la protejarea mediului, prin prevenirea, reutilizarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje.

Încurajează reducerea consumului de hârtie, prin eliminarea birocrației și promovarea comunicării online. Utilizează produse de curățat biodegradabile și implementează la nivelul companiei proceduri de colectare selectivă a deșeurilor. Derulează campanii de conștientizare a importanței pe care o are grija față de mediu, pentru toți angajații firmei.

Aplică măsuri de reducere a consumului de energie

O afacere prietenoasă cu mediul înconjurător trebuie să aibă ca prioritate reducerea consumului de energie. Micșorează amprenta de carbon a firmei tale prin înlocuirea becurilor incandescente cu instalații LED, montează lumini cu temporizatoare, utilizează în toate birourile prize și prelungitoare cu buton de oprire, pentru ca fiecare angajat să deconecteze electronicele când nu sunt în funcțiune.

Achiziționează aparate eficiente energetic și investește în termoizolația clădirii, atât la sediul firmei, cât și la puncte de lucru, hale industriale, ateliere de producție, magazine de prezentare și comercializare a articolelor realizate de compania ta. Utilizează energii alternative, generate din surse precum centrale eoliene, sisteme geotermale, instalații hidraulice sau panouri solare.

Integrează afacerea într-un sistem de business eco-friendly

Alege să colaborezi cu firme care funcționează după principii ecologice și respectă condițiile de sustenabilitate. Optează pentru furnizori locali și verifică modul în care își desfășoară activitatea companiile de livrare, aprovizionare, operațiuni de service și mentenanță. 

Citește cu atenție etichetele de materii prime, materiale, piese și echipamente. Alege alternative reciclabile și evită să ambalezi în exces produsele pe care le livrezi clienților firmei. Caută mijloace alternative de transport pentru comenzile pe care le trimiți beneficiarilor. Integrează activitatea companiei tale într-un sistem de business eco-friendly, ca să multiplici efectul de protejare a mediului și să contribui la aplicarea pe scară largă a proiectelor ecologice. 

Respectă recomandările prezentate, externalizează activitățile logistice și colaborează cu entități specializate în protejarea mediului, în special organizații de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului (OIREP). Astfel vei reuși să implementezi cele mai bune decizii de business, cu respectarea condițiilor de ecologie și sustenabilitate.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole