Mai multe orașe din lume s-au reinventat în ultimii ani, dar niciunul nu a făcut un salt atât de spectaculos ca Almatî. După prăbușirea URSS-ului, cel mai mare oraș al Kazahstanului, cu o populație de 2,2 milioane de oameni, a evoluat dintr-o metropolă sovietică monotonă și banală în starul urban al Asiei Centrale.
Pe parcurs, orașul a dezvoltat unul dintre cele mai frumoase rețele de metrou din lume, s-a transformat într-un centru bancar și financiar înfloritor, a adăugat la bazarurile tradiționale buticuri de lux și centre comerciale moderne și și-a remodelat gastronomia tradițională într-o bucătărie nouă, care atrage gurmanzi din întreaga lume.
[GAL layout="5"]Almatî evoluează, de asemenea, și ca centrul cultural și artistic al Asiei Centrale. Are deja câteva muzee de talie mondială și un nou centru cultural uimitor, care urmează să fie deschis la începutul anului viitor, relatează CNN.
„Este un oraș incredibil pentru locuit”, spune Dennis Keen, rezident american în oraș, un susținător al conservării istoriei orașului și fondator al Walking Almaty .
„Verde și curat. Nu ai nevoie de mașină. Transportul public de aici este fantastic. Și este centrul artei contemporane și gastronomic din Asia Centrală.”
Keen spune că ori de câte ori îi spune cuiva de acasă, din SUA, că locuiește în Kazahstan, inevitabil apare în discuție „Borat”. Personajul din filmul cu același nume nu prezintă foarte măgulitor țara din Asia Centrală, însă el spune că dacă Borat ar vizita acum Almaty ar fi foarte impresionat.
Cum s-a născut și a evoluat orașul
Deși oamenii trăiesc în regiune de mii de ani, cei mai mulți erau nomazi care cutreierau vastele stepe dintre China și Europa. Un oraș antic a înflorit în apropiere în perioada medievală - o oprire în Drumul Mătăsii - dar a dispărut când Imperiul Rus a cucerit regiunea, la mijlocul secolului al XIX-lea.
Un fort înființat de trupele țariste pentru a susține ocupația rusă a evoluat într-un oraș mic, cu o rețea de străzi nord-sud și est-vest și vegetație abundentă. Rușii au construit, de asemenea, Catedrala Înălțării Domnului, una dintre clădirile iconice ale orașului. Cu toate acestea, există puține relicve ale erei țariste în vremurile prezente.
La câțiva ani după dobândirea independenței față de Uniunea Sovietică din 1991, capitala țării a fost mutată la Astana. Pierderea statutului de capitală a fost un semnal de alarmă pentru oraș. Dar în loc să se lase copleșiți de noul statut, liderii și locuitorii din Almatî au găsit un teren comun pentru a reinventa orașul, pentru a demonstra că acesta era superior Astanei.
„Acum este un oraș al antreprenorilor și artiștilor”, spune Jama Nurkalieva, directorul noului Centru de Cultură Contemporană Tselinny. Ea crede că relocarea capitalei a eliberat Almatî pentru a evolua și a deveni ce este acum.
„Această libertate a adus aici acest spirit unic de creativitate, posibilități, reflecție, dezbatere. Deci nu e de mirare că avem cea mai mare scenă artistică din regiune și o economie megalopolă, cu afaceri mari și mici. Acesta este locul potrivit pentru mulți oameni creativi, și nu numai pentru artiști.”
Atracțiile culinare
De asemenea, bucătarii au acceptat provocarea de a crea ceva cu totul nou, cu rădăcini în trecutul Kazahstanului. Ei o numesc bucătărie neo-nomadă, o fuziune a tehnicilor moderne de gătit și a ingredientelor folosite de nomazii care continuă să locuiască pe pajiștile din jurul orașuluiAlmaty.
„Ne găsim inspirație în tehnicile nomade tradiționale, cum ar fi afumatul sau gătitul cărnii la flacără deschisă sau îngroparea cărnii și gătitul cu pietre fierbinți”, spune Sat Nurmash, directorul general al restaurantului de lux Auyl din oraș.
Dar aici se termină asemănările, pentru că în restaurant se servesc preparate din carne marinată cu ierburi speciale și condimente și gătită la foc mic timp de două zile. Porțiile sunt mici și fiecare farfurie este o operă de artă.
Printre mâncărurile din meniul de la Auyl se numără fidea dungan cu rață picantă, samosa din carne de cal, beshbarmak cu piept afumat de miel, supă rece de chalop și limbi de miel cu rodie.
Însă există și alte restaurante neo-nomade, cu meniuri la fel de spectaculoase, dar Auyl este admirat și pentru designul său inspirat de iurtă, fiind unul dintre cei 16 finalişti în competiţia World's Most Beautiful Restaurants.
Dar nu totul este specific secolului 21. Fondat în 1868, colosalul Zeleny Bazaar (Piața Verde) este plin de tarabe care vând fructe proaspete și delicioase, kurt ( bile de brânză), shubat (lapte de cămilă) și alte delicatese locale. Există o întreagă secțiune pentru diferite tipuri de carne de cal, inclusiv cârnați.
Cei care caută o experiență nomadă mai aprofundată o pot găsi chiar în afara orașului Almatî.
În Munții Tien Shan, aflați la est de oraș, Parcul Național Lacurile Kolsai oferă cazare la iurtă în tabere private, în apropierea Lacului Kolsai de Jos și drumeții călare cu ghizi nomazi către îndepărtatul Lac Kaindy și pădurea ciudată care îl înconjoară.
Artă și underground
Acoperit cu o piramida de sticlă asemănătoare cu cea de la Luvru, eclecticul Muzeu de Artă de Stat Abilkhan Kasteev este principala vitrină a creațiilor kazahe, de la picturi și sculpturi la artă decorative precum covoare, bijuterii și lemn.
Alte colecții interesante au și Muzeul de instrumente muzicale populare Ihlas (aflat într-un conac din lemn în stil rusesc construit în 1908) și artefactele etnografice ale Muzeului din Almatî .
Cea mai intrigantă colecție a orașului este un „muzeu secret” care nici măcar nu are un nume oficial. Se află la subsolul Casei Franceze, o galerie comercială de lux de pe Bulevardul Furmanov.
Proprietarul colecției private este, de asemenea, un mister. Se spune că ar fi un oligarh local, care este un colecționar pasionat, dar și un om foarte mândru de orașul său natal. Nu există taxă de intrare aici, dar rezervarea este obligatorie. Iar pentru a obține un bilet, trebuie să cunoaști pe cineva, un număr de telefon sau adresa de e-mail. Un ghid local spune că este „cea mai importantă colecție de artă și artefacte native din Kazahstan”.
Zeci de camere prezintă o gamă uimitoare de elemente, de la dispozitive antice de tortură, centuri de castitate medievale și modă nomadă până la radiouri și televizoare vechi, postere din epoca sovietică și amintiri ale cosmonauților. Există, de asemenea, camere cu artefacte musulmane, creștine, evreiești și budiste care își au originea în Kazahstan.
Centrul de Cultură Contemporană Tselinny, care se va deschide curând, este finanțat și de un antreprenor și om de afaceri local, Kairat Boranbayev.
Spațiile publice ale orașului găzduiesc, de asemenea, o gamă largă de obiecte de artă. Metroul Almatî este renumit pentru stațiile sale cu decorațiuni elaborate.
Cum se ajunge la Almatî
Turkish Airlines zboară fără escale de două și chiar de trei ori pe zi între Almatî și Istanbul, dar există conexiuni cu mai multe orașe din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
Air Astana oferă servicii interne către numeroase orașe din Kazahstan, plus zboruri zilnice către Beijing, Seul, New Delhi și Bangkok.
Unde te cazezi în Almatî
Situat la etajele superioare ale unui zgârie-nori cu 30 de etaje din Esentai Mall, Ritz-Carlton Almaty oferă lux modern și priveliști spectaculoase asupra orașului.
La câțiva pași de Catedrala Înălțării Domnului, Piața Verde și Băile Arasan, Hotelul Renion Park oferă confort și servicii bune la prețuri avantajoase.
Există însă și hoteluri care amintesc de epoca sovietică.
Unde mănânci în Almatî
Renumit pentru bucătăria sa neo-nomadă, restaurantul Auyl din Valea Medeu, la sud de oraș, este cea mai importantă atracție gastronomică.
Lanțul de restaurante Lanzhou, unde tăițeii sunt specialitatea casei și restaurantul de lux Sandyq de lângă Novotel City Center sunt locuri populare pentru bucătăria tradițională kazahă.
Almaty oferă, de asemenea, mâncare inspirată de imperiu sovietic, cum ar fi kachapuri georgian la restaurantul Darejani sau borșul, obrajii de vită și alte delicatese rusești la Mar'ina Roshcha, ambele aflate în apropierea Catedralei Înălțării Domnului.