Specialiştii în energie au spus care este temperatura optimă în casă, mai ales dacă vor să facă economie, dar să aibă şi căldură.
Aflăm, astfel, că în sezonul rece, temperatura optimă în locuinţă nu e nici pe departe de 24-25 de grade, aşa cum mulţi dintre noi obişnuiam să o ţinem. În această perioadă, confortul fizic trebuie să se împletească şi cu cel financiar.
Soluţia este o temperatură optimă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.
Citeşte şi: Cele trei categorii de români care mai trebuie să depună declaraţiile la furnizorul de energie electrică
Important de reţinut este faptul că o diferenţă prea mare dintre temperatura din interior şi cea din exterior poate pune în pericol sănătatea. Specialistii citaţi de publicaţia Mirror recomandă menţinerea unei temperaturi cuprinse între 18 şi 20 de grade Celsius în case.
[GAL layout="2"]"În timpul lunilor de iarnă, puteţi fi tentaţi să ridicaţi gradele din aparatul de aer condiţionat, dar experimentarea cu diverse temperaturi poate reduce facturile la energie şi poate duce la un somn mai bun.
Specialist energie: "În loc să setaţi o temperatură toată ziua, comutaţi între temperaturile de zi şi cele de noapte"
În loc să setaţi o temperatură pe parcursul întregii zile, încercaţi să comutaţi între temperaturile de zi şi cele de noapte. Acest lucru vă poate face să vă simţiţi mai confortabil acasă şi, de asemenea, poate reduce consumul de energie.
Ridicarea gradelor din termostat nu va face ca sistemul să se încălzească mai repede, dar va însemna că va continua să consume energie pentru mai mult timp pentru a atinge temperatura mai ridicată", explică Andy Kerr, specialist în energie, potrivit Mirror.
Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.
O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.
"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.
Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.
Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.
Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.