Antena 3 CNN Life Cum recunoști simptomele unui infarct și ce trebuie să faci în primele minute. Așa supraviețuiești dacă ești singur!

Cum recunoști simptomele unui infarct și ce trebuie să faci în primele minute. Așa supraviețuiești dacă ești singur!

Silvia Țigănilă
2 minute de citit Publicat la 23:45 09 Aug 2020 Modificat la 23:45 09 Aug 2020

De cele mai multe ori, atacurile de cord încep încet cu un disconfort și durere ușoară, dând semne de avertizare. Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, sunați  la 112 sau rugați pe cineva să sune la 112 imediat.

Ce ar trebui să faci când crezi că faci un atac de cord? Acestea pot fi semne ale unui atac de cord:

Disconfort în piept, în special în centru, care durează mai mult de câteva minute sau vine și pleacă. Disconfortul poate însemna greață sau durere. Disconfort în părțile superioare ale corpului, cum ar fi brațele, spatele, gâtul, maxilarul sau stomacul. 

Respirație scurtă. Acest lucru poate veni cu sau fără disconfort toracic.

Senzații neobișnuite, cum ar fi o transpirație rece, greață, vărsături, ușurință sau amețeli. Potrivit specialiștilor, femeile au mai multe șanse ca bărbații să experimenteze aceste tipuri de simptome.

Luați aspirină!

Când sunteți în continuare conștient, luați o doză normală de aspirină (325 miligrame) dacă aveți una la îndemână! Aspirina funcționează prin încetinirea capacității de coagulare a sângelui. În timpul unui atac de cord, aspirina încetinește coagularea sângelui și reduce dimensiunea cheagurilor de sânge care s-ar fi putut forma.

Ce trebuie să faci dacă ești singur și faci infarct

Dacă sunteți singur și aveți oricare dintre simptomele de atac de cord de mai sus, sunați la 112 imediat! Luați aspirină dacă aveți la îndemână. Apoi, deblochează ușa de la intrarea în casă și întinde-te lângă ea, pentru ca medicii să te găsească cu ușurință.

Nu există o modalitate rapidă de a opri un atac de cord fără a căuta tratament medical de urgență la un spital. Unele surse online susțin că respirația profundă și apoi tusea profundă vă pot ridica tensiunea arterială pentru o secundă sau două. Sursele spun că acest lucru poate furniza mai mult sânge creierului tău. Astfel, dacă inima ta bate normal, o tuse profundă poate fi capabilă să o readucă la normal.

Cum poți reduce factorii de risc asociați cu un atac de cord

Deși nu puteți controla toți factorii de risc de atac de cord, cum ar fi îmbătrânirea, sexul (bărbații au un risc mai mare) și ereditatea, există unii pe care îi puteți controla. Pentru a preveni riscul de atac de cord nu mai fumați! Țineți sub control colesterolul și tensiunea arterială. Potrivit medicilor, e important și să rămâi activ fizic.

În plus, e indicat să aveți control asupra stresului din viața dumneavoastră. Limitați consumul de alcool! Consumați o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată într-o varietate de vitamine și minerale.

Etichete: infarct atac cord
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole