Antena 3 CNN Conținut plătit Cum recunoști camerele cu termoviziune profesionale

Cum recunoști camerele cu termoviziune profesionale

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 14:46 06 Iul 2023 Modificat la 14:46 06 Iul 2023

Iar luate în considerare separat, specificațiile nu spun prea multe despre o cameră de vânătoare. În schimb, combinația optimă de caracteristici poate face diferența dintre o cameră cu termoviziune profesională și una care doar promite performanță.

Este un sfat oferit de cei de la MaxLife, care, pe lângă echipamentul profesional pe care îl furnizează în magazinul online, sunt, la rândul lor, pasionați de activități outdoor și de gadget-uri menite să transforme experiențele pe care le avem la vânătoare.

Ce este termoviziunea?

Înainte de orice, pentru a putea recunoaște camera de vânătoare profesională, trebuie să știi ce este termoviziunea!

Termoviziunea, cunoscută și sub numele de imagistică prin infraroșu, este un tip de tehnologie care permite vizualizarea diferențelor de temperatură într-un anumit mediu. Aceasta funcționează prin detectarea radiației infraroșii, care nu este altceva decât căldura emisă de obiecte, oameni sau animale. Apoi, termoviziunea convertește aceste date într-o imagine vizibilă ochiului uman.

Această tehnologie poate fi utilizată în condiții de întuneric total, adică pe timp de noapte, sau în medii cu vizibilitate redusă; de exemplu, în condiții de ceață. Termoviziunea nu este utilă doar la vânătoare, ci este utilizată într-o varietate de domenii și aplicații, inclusiv pentru supraveghere, inspecții de construcții sau în agricultură, printre altele.

Principiul pare destul de simplu, dar pentru a recunoaște camere cu termoviziune cu caracteristici profesionale, vei avea nevoie de mai multe informații. Și pentru că nu s-a inventat încă o tehnologie de detecție în acest sens, am cerut sfatul specialiștilor MaxLife. Iată care sunt principalele caracteristici pe care trebuie să le luăm în considerare pentru a ne asigura că achiziționăm camerele profesionale potrivite pentru vânătoare!

Camera vânătoare: Rezoluția IR face diferența

Rezoluția IR reprezintă numărul de pixeli pe care îi va avea imaginea, iar de această specificație depind dimensiunea și calitatea imaginii. Este, așadar, prima caracteristică la care trebuie să fii atent când cumperi o cameră profesională. O rezoluție mai mare înseamnă că fiecare imagine oferită de cameră conține mai multe informații: mai mulți pixeli, mai multe detalii și o probabilitate mai mare de a obține o evaluare precisă a țintei.

La vânătoare, unde observi țintele pe timp de noapte de la o distanță considerabilă, vei avea nevoie de o cameră cu o rezoluție mai mare. Orientează-te spre modele precum Hikmicro Lynx PRO LH15 sau Zeiss DTI 3/25, ambele cu cu rezoluția IR de 384 x 288 pixeli. Pentru ultra-performanță în orice condiții, MaxLife recomandă modelul Pulsar Krypton 2 XG50, cu o rezoluție impresionantă de 640 x 480 pixeli.

Distanța de detecție a camerei

Un criteriu esențial în selecția unei camere cu termoviziune se referă la raza sa de operare. În acest caz, lucrurile sunt clare: dacă îți dorești o cameră de vânătoare de nivel profesional, trebuie să alegi una care are capacitatea de a detecta ținta de la o distanță de cel puțin 1000 de metri. În această clasă se încadrează și camera cu termoviziune Pulsar Axion XM30F, disponibilă la MaxLife, care are o distanță de operare de până la 1300 de metri.

Durata de viață a bateriei: importantă pentru o cameră de vânătoare

Pentru orice altă activitate, probabil că ai putea omite acest aspect, dar nu și pentru camere folosite la vânătoare. Imaginează-ți că vânezi pe timp de noapte, când termoviziunea este esențială, iar camera rămâne fără baterie. Din păcate, partida va fi compromisă.

Orientează-te spre modele cu autonomie de minim 7 ore, iar dacă bugetul îți permite, alege o cameră care poate funcționa în jur de 10 ore după o încărcare completă. Dacă dispozitivul vine și cu opțiunea de a fi încărcat la o baterie externă, prin USB-C, cu atât mai bine!

Ce alte specificații aduc plus-valoare unei camere cu termoviziune?

Cele trei caracteristici menționate anterior sunt esențiale pentru o cameră cu termoviziune profesională, dar mai sunt și alte ponturi oferite de MaxLife, pe care le poți avea în vedere:

  • Câmpul vizual, determinat de obiectivul camerei, îți spune cât de mult vede camera și de la ce distanță. De exemplu, camera cu termoviziune ZEISS DTC 3/38 este potrivită pentru vânătoarea în câmp deschis, având un câmp vizual de 12,3 metri la 100 de metri. Dacă, în schimb, vânezi în zone împădurite sau la pândă, îți va fi mai utilă ZEISS DTC 3/25, cu un câmp vizual de 18,4 metri la 100 de metri, care îți oferă o vedere de ansamblu perfectă la distanțe scurte.
  • Sensibilitatea termicăsau diferența de temperatură echivalentă cu zgomotul (această specificație este notată cu NETD; en: Noise Equivalent Temperature Difference) este cea mai mică rezoluție a temperaturilor dintre 2 pixeli. Se exprimă în milikelvin (mK) și cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bună este sensibilitatea termică a camerei cu termoviziune. O informație pe care, probabil, nu o cunoșteai: producătorii care oferă camere de calitate îndoielnică pot ascunde sensibilitatea slabă prin măsurarea NETD la 50°C în loc de 30°C (sau chiar mai puțin), care este standardul.
  • Focalizarea unei camere cu termoviziune poate fi fixă, ceea ce înseamnă că dispozitivul este întotdeauna focalizat; poate fi manuală, adică utilizatorul reglează focalizarea pe cameră; sau poate fi automată, ceea ce înseamnă că va focaliza automat. Evită camerele cu focalizare fixă dacă vrei un dispozitiv profesional. Camerele cu termoviziune de înaltă performanță sunt dotate cu focalizare manuală sau automată.

Ține cont de toate specificațiile pe care le-am menționat și vei putea recunoaște o cameră cu termoviziune profesională, care nu te va dezamăgi în timpul partidelor de vânătoare. Dacă vrei să achiziționezi o cameră, în catalogul de produse din magazinul online MaxLife poți găsi modele care îți vor depăși, cu siguranță, așteptările!

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole