Antena 3 CNN Life Cum reclami un șofer care dă flash-uri în trafic. Este legal să suni la 112?

Cum reclami un șofer care dă flash-uri în trafic. Este legal să suni la 112?

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:19 11 Sep 2024 Modificat la 16:19 11 Sep 2024

Bullying-ul în trafic este, din păcate, un fenomen foarte des întâlnit. Acesta se manifestă prin comportamente agresive, cum ar fi manevre riscante, folosirea excesivă a claxonului, injurii sau chiar aruncarea de obiecte către alți șoferi. Însă mult prea puțini șoferi știu ce să facă în momentul în care se confruntă cu un astfel de comportament din partea unui alt conducător auto.

Comportamentul agresiv în trafic este sancționat de legislația rutieră, indiferent de forma în care se manifestă. Șoferii care sunt martori sau victime ale acestor acte pot solicita sprijinul autorităților, scrie Pro Motor. 

Ce manevre sau gesturi sunt considerate agresiune în trafic

Conform Codului Rutier, mai multe manevre sau gesturi sunt considerate agresiune în trafic:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână);
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
  • circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (flash-uri sau claxoane);
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Cum poți raporta un șofer agresiv

Dacă ești martor sau victimă a unei astfel de situații, poți suna la numărul de urgență 112. Dacă ești la volan, este important să folosești un dispozitiv hands-free. Oferă operatorului detalii clare despre incident, șoferul în cauză, vehiculul și numărul de înmatriculare. Este recomandat să raportezi incidentul imediat după ce acesta se petrece.

În măsura în care este sigur, poți încerca să filmezi sau să faci poze șoferului agresiv. Aceste dovezi pot fi ulterior prezentate autorităților pentru a demonstra comportamentul agresiv.

Așadar, este perfect legal să apelezi 112 pentru a semnala un șofer agresiv care folosește flash-uri, claxonează excesiv sau efectuează manevre periculoase.

O nouă lege împotriva șoferilor agresivi

O lege adoptată recent permite sancționarea șoferilor agresivi pe baza filmărilor sau fotografiilor realizate în trafic.

Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiectul adoptat de Guvern la finalul lunii iunie.

Poliția Rutieră urmează să creeze o platformă unde aceste dovezi pot fi încărcate pentru a ajuta la aplicarea sancțiunilor. Astfel, șoferii care sunt surprinși dând flash-uri, claxonând abuziv, frânând brusc sau conducând foarte aproape de alte vehicule pot fi amendați.

Anterior, sancțiunile erau posibile doar dacă filmarea era realizată cu un dispozitiv aprobat de Poliția Română, dacă incidentul era observat direct de un polițist sau dacă victima depunea o plângere la timp.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole