Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum putem controla atacul de panică la copii. Cauzele anxietăţii

Cum putem controla atacul de panică la copii. Cauzele anxietăţii

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:07 04 Apr 2022 Modificat la 10:08 04 Apr 2022

''Atacul de panică este o frică extrem de intensă şi paroxistică pe care uneori nu o putem controla. Nimeni nu poate să controleze primul atac de panică pe care îl are. El vine pur şi simplu. Este o situaţie de frică intensă asociată cu senzaţii, pentru unele persoane cu bătăi foare puternice ale inimii, cu senzaţie de sufocare'', a spus medicul psihiatru Bogdan Fiţiu, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Diferenţa dintre un atac de panică şi o frică intensă

Particularitatea atacului de panică este că senzaţia psihică din acel moment este de teama de a înnebuni sau teama de a pierde controlul. Acest lucru diferenţiază atacul de panică de orice alt tip de frică intensă.

Cum ajutăm un copil care are un atac de panică

În momentul în care un adolescent sau un copil mic are o teamă intensă, el întotdeauna va veni la părinte. Momentul acela este definitoriu, deoarece dacă şi părintele începe să se sperie foarte tare de sperietura copilului, acesta nu se va simţi în siguranţă alături de adult. Ca părinţi, ar trebui să ne păstrăm calmul, să-i explicăm copilului că este o teamă foarte intensă. Noi observăm dificultatea în care copilul se găseşte, că ea o să aibă un început, un apogeu, după care ne vom linişti.

Nu părăsiţi un copil care suferă un atac de panică

Părintele nu părăseşte copilul într-un atac de panică. El stă acolo şi încearcă să conţină acea emoţie intensă pe care o are prin calmul pe care îl găseşte. Întotdeauna trebuie să încercăm să oferim informaţii despre ce înseamnă anxietatea, cum se manifestă, care sunt senzaţiile fizice, practic facem o educaţie despre senzaţie.

Tehnica de respiraţie care ajută în caz de atac de panică

Un sfat foarte simplu pe care părintele poate să-l ofere copilului este să încerce o tehnică de respiraţie care calmează pe moment senzaţiile. Putem inspira numărând în minte până la 5 şi expirând numărând până la 7. Acest tip de respiraţie, inspir şi expir prelungit, scade frecvenţa bătăilor cardiace şi îmbunătăţeşte senzaţiile pe care copilul le simte. 

Pontul important în caz de atac de panică

Încă un lucru este conectarea cu mediul în care se află. Focusarea atenţiei de pe senzaţiile corporale pe altceva poate duce la o scădere a intensităţii senzaţiei şi atunci copilul se linişteşte mai rapid. 

Anxietatea are fond genetic

Uneori, anxietatea are şi un fond genetic. De cele mai multe ori, părinţii sau membrii din jur ai familiei pot fi identificaţi cu o tulburare de anxietate şi atunci, dacă există un tipar anxios în familie, copilul preia aceste modalităţi de reacţie şi este posibil ca această anxietate să fie învăţată.

Cauzele anxietăţii la copii

Cauzele anxietăţii la copii sunt multiple. Uneori, copiii pot trece print-o situaţie pe care o percep extrem de dificilă şi asociază această situaţie cu diverse elemente din mediu.

Cum resimt copiii perioada de război în care suntem

Copiii reacţionează la incertitudine şi la incertitudinea pe care o văd în jurul lor. Dacă adulţii îşi păstrează calmul şi înţeleg că în acest moment un pericol asupra societăţii noastre nu este iminent şi practic situaţia prezentă este una de calm şi nu trebuie să o hiperbolizăm noi în mintea noastră, aşa îi putem ajuta şi pe copii să-şi păstreze tabieturile din viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să anticipăm o chestiune care să ne inducă şi mai multă teamă, panică.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole