Antena 3 CNN Conținut plătit Cum poți stimula dezvoltarea inteligenței copiilor

Cum poți stimula dezvoltarea inteligenței copiilor

Stimularea inteligenței celor mici este o provocare de care orice părinte ar trebui să fie preocupat.

de Georgiana Adam    |   

Memoria, atenția și gândirea copiilor pot fi antrenate de la cele mai fragede vârste, deoarece în această perioadă mintea lor este ca un burete, gata să absoarbă orice informații interesante și utile. 

Exista mai multe metode care te pot ajuta, ca părinte, să dezvolți inteligența copilului tău și să îl ajuți să devină mai deștept. Multe dintre acestea sunt soluții practice și la îndemână, care vor funcționa în orice moment. Iată câteva dintre ele. 

Jucăriile educaționale

Jocurile educaționale sunt printre cele mai accesibile și distractive metode pentru dezvoltarea armonioasă a inteligenței și creativității unui copil. Prin intermediul jocului, cei mici învață să descopere și să afle mai multe despre lume, într-un mod cât se poate de amuzant pentru ei. 

Formele, culorile, apoi ordonarea și clasificarea sunt printre primele abilități pe care cei mici le deprind din joacă, folosind aceste instrumente la îndemână și potrivite pentru ei. Chiar și matematica se poate învăța ușor cu ajutorul unor jocuri smart pentru copii cu numere și operații simple de aritmetică.

La fel, jocurile de gândire de tip puzzle, circuitele sau traseele se vor dovedi provocări amuzante, iar cei mici își vor dori mereu să le rezolve deoarece vor avea, cu fiecare ocazie, și satisfacția succesului obținut. 

Jocurile pentru dezvoltarea memoriei

Există multe modalități practice prin care poți antrena memoria și inteligența celui mic. Memorarea poate fi un proces plictisitor uneori, de aceea, antrenarea ei prin joc este cea mai bună modalitate de a-l obișnui pe cel mic să-și dezvolte această abilitate pe termen lung. 

Cu siguranță, printre instrumentele lui preferate de „lucru” își vor găsi cu ușurință loc jocurile care implică antrenarea memoriei, chiar dacă el nu e conștient de asta. Acestea se prezintă în schimb sub forma unor jocuri drăgălașe de căutare de indicii, ori carduri sau figurine cu animale, prințese, dragoni, roboți sau alte personaje care fac parte din lumea lor fascinantă.

Jocurile și jucăriile prin care copiii își pot exersa îndemânarea, dar și atenția și logica sunt o atracție pentru ei la orice vârstă. Prin intermediul acestora, cei mici deprind noțiuni pe care le pot înțelege în fiecare etapă de dezvoltare a lor și într-un mod cât de poate de plăcut.

Încurajează-l pe cel mic să-și descopere o pasiune

Una din cele mai eficiente metode prin care poți contribui la dezvoltarea inteligenței copilului tău, mai ales când a atins deja o anumită vârstă, este să îl lași să își descopere singur o pasiune și să o urmeze. Secretul este însă ca, la început, să îl lași să încerce și să practice diferite tipuri de activități, dintre care o va descoperi, în timp, pe cea preferată. 

Chiar dacă ție sau celor din jur vi se pare o pasiune neobișnuită, cel mic va fi cu siguranță atras de ea, cel puțin pentru o vreme. Lasă-l să descopere toate tainele acestei noi plăceri și încurajează-l să dea frâu libertății sale de exprimare. Fii alături de el și nu îl descuraja, din contră, sprijină-l cu tot ce poți. Poate fi vorba pur și simplu de plăcerea lecturii sau poate va fi nevoie să investești în anumite echipamente sau produse specifice. Suportul tău în această etapă este însă esențial pentru o dezvoltare armonioasă a inteligenței și creativității copilului.

Există multe modalități prin care poți stimula dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului tău. Important este să fiți împreună, pas cu pas, de-a lungul acestui proces de creștere armonioasă, pentru a obține cele mai frumoase rezultate pentru piciul tău!

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile