Foamea emoțională poate fi experimentată atunci când o persoană este stresată, tristă sau supărată, potrivit libertatea.ro.
Există o distincție între mâncatul pe fond nervos și binge eating (mâncatul în exces), explică Rachel Goldman, psiholog specializat în sănătate și tulburări alimentare.
Binge eating este atunci când cineva mănâncă rapid o cantitate anormal de mare de hrană într-o perioadă scurtă de timp și simte că nu deține control asupra sa în timp ce o face și apoi să se simte vinovat. Mâncarea de stres poate fi impulsivă, dar nu este întotdeauna urmată de vină.
Cineva care încearcă să combată consumul de stres trebuie să fie pregătit să își ofere alternative. De exemplu, cei care sunt ispitiți de junk food la locul de muncă ar trebui să împacheteze un baton cu proteine, un măr sau o altă gustare nutritivă, astfel încât ei să știe că au o opțiune sănătoasă atunci când colegii birou comandă pizza.
Pentru a evita mâncarea în general, mergeți la o plimbare, spălați-vă sau sunați un prieten și vorbiți la telefon, a spus Goldman. Dacă după 10 minute și nu vă mai este foame, atunci ați trăit un moment de foame emoțională. Dacă, însă, continuă să vă trebuiască mâncare atunci înseamnă că organismul are nevoie de mâncare și este în regulă să mâncați.