Antena 3 CNN Conținut plătit Cum poate România să relanseze economia: Viziunea economică a Elenei Lasconi și USR

Cum poate România să relanseze economia: Viziunea economică a Elenei Lasconi și USR

Ioana Dobre
8 minute de citit Publicat la 21:00 19 Oct 2024 Modificat la 21:02 19 Oct 2024

USR este un partid cu o viziune liberală în economie. În esență considerăm că acolo unde proprietatea privată este respectată societatea devine mai prosperă în ansamblul său și sărăcia este redusă covârșitor. Asta diferențiază în mod decisiv România de acum față de România socialistă a lui Ceaușescu. În 1989, România avea o economie planificată central cu foarte puțină sau deloc proprietate privată. Acesta e motivul pentru care românii sufereau de lipsuri și penurii, iar economia era falimentară.

Elena Lasconi și USR susțin o economie deschisă concurenței și inovației care să ajute antreprenoriatul prin reducerea poverii birocratice și fiscale. De aceea, programul economic al USR se concentrează pe reforme liberale care să descătușeze capacitățile productive ale românilor. Principalele măsuri din programul economic al USR vizează reducerea taxelor concomitent cu reducerea cheltuielilor statului, debirocratizarea, eliminarea găurilor negre și folosirea fondurilor din companiile de stat și resursele naturale pentru a repara sistemul de pensii și construcția de infrastructură națională și locală.

1) Reducerea taxelor pe salarii

Un capitol important din programul USR este reducerea taxării muncii. Iar asta pentru că România este pe primul loc în Europa la capitolul sărăcie în muncă. Adică de oameni care deși muncesc, tot sunt în sărăcie sau risc de sărăcie, conform normelor Eurostat. Aceasta este realitatea crudă în care mulți români muncesc din greu, iar câștigurile lor nu le permit să trăiască decent.

De aceea, USR propune reducerea taxării salariilor prin scutirea unei sume de bani de la orice formă de taxare. Măsura denumită „Zero taxe pe salariul minim” vizează eliminarea taxelor pentru toate salariile pe echivalentul salariului minim, astfel încât toate salariile nete să crească.

În varianta de implementare propusă de către USR, de la 1 ianuarie 2025, salariile ar urma să crească cu 500 de lei pe lună prin eliminarea taxării pe 1.200 lei pe lună. Iar salariile tinerilor sub 29 de ani, ar urma să crească cu 1.000 de lei pe lună prin scutirea a 2.400 lei pe lună de la taxe. Suplimentar s-ar reduce taxarea cu încă 1.200 de lei pe lună pentru toți părinții astfel încât pentru fiecare copil un părinte să câștige în plus încă 500 lei pe lună.

În anii următori, cu un calendar bine definit, aceste deduceri vor ajunge la nivelul unui salariu minim pentru toți românii. Această măsură nu doar că va ajuta milioane de români, dar va și încuraja participarea activă pe piața muncii, oferind oamenilor un stimulent financiar semnificativ de a muncii, comparativ cu ajutoarele sociale.

În alte țări europene, măsuri similare au avut succes în combaterea sărăciei, de exemplu în Marea Britanie, unde scutirile fiscale pentru salariile mici au stimulat participarea la muncă și au redus dependența de ajutoare sociale.

Suplimentar, USR propune eliminarea supra-taxării muncii pe timpul parțial de lucru. Dacă un român muncește 4 ore, ar trebui taxat pe 4 ore, nu pe 8 ore cum este în prezent.

2) Reducerea taxelor pentru antreprenori și PFA

Pentru PFA-uri și alte forme de derulare a activităților independente, măsura principală propusă de USR este revenirea la regimul anterior guvernului Ciucă de taxare a microîntreprinderilor și a activităților independente. Concret, bazele de calcul ale contribuțiilor obligatorii (CAS și CASS) vor fi plafonate la echivalentul a 12 salarii minime și se vor plăti numai dacă veniturile persoanei depășesc 12 salarii minime.

Regimul microîntreprinderilor este considerat de USR ca fiind unul dintre cele mai bune lucruri pentru economia României. De aceea și lupta să nu fie pierdut. Pentru microîntreprinderi USR propune menținerea actualului plafon și desființarea îngrădirilor pentru microîntreprinderi care au apărut în ultimii doi ani. Mai precis desființarea limitării artificiale a numărului microîntreprinderilor și a obligației de a avea un angajat.

3) Reducerea cheltuielilor statului

Unul dintre punctele majore din programul USR îl reprezintă tăierea cheltuielilor statului. USR ar reduce semnificativ cheltuielile statului prin desființarea a sute de agenții, a schemelor de afaceri pe banii statului și a subvențiilor care nu provin din fonduri europene. Toți acești bani sunt fonduri luate în prealabil prin taxare și care descurajează activitatea economică în ansamblul său, favorizând doar beneficiarii acestor fonduri, care în general sunt foarte conectați la clasa politică. Mai puține ministere și agenții, un stat mai mic care să facă mai puține lucruri dar să le facă pe acelea bine.

Alte reduceri de cheltuieli susținute de USR sunt eliminarea pensiilor speciale. Sistemul de pensii speciale reprezintă una dintre cele mai mari surse de inechitate din România. În prezent, aproximativ 15 miliarde de lei sunt alocați anual pentru pensiile speciale, bani care provin de la bugetul de stat. USR propune eliminarea pensiilor speciale pentru toate categoriile. Prin această măsură, România ar face un pas important către un sistem de pensii echitabil și sustenabil.

Un alt punct central al reformei administrative propusă de Elena Lasconi și USR este desființarea consiliilor județene, o măsură menită să reducă birocrația și să eficientizeze structurile de guvernare locală.

În acest context, atribuțiile consiliilor județene vor fi transferate la nivelul localităților și regiunilor, care vor primi o mai mare autonomie și putere de decizie. Această schimbare este concepută pentru a pune capăt fenomenului de "baronizare" a politicii locale, în care fondurile publice sunt controlate de o mică elită politică la nivel județean, menținută în funcție doar pentru a servi interesele de partid.

Prin eliminarea consiliilor județene și reorganizarea regiunilor de dezvoltare, administrația locală va deveni mai suplă și mai apropiată de cetățeni, iar procesele decizionale vor fi accelerate. Astfel, regiunile consolidate vor avea capacitatea de a gestiona proiecte de dezvoltare de mare anvergură, în timp ce localitățile întărite vor beneficia de resurse sporite pentru a oferi servicii publice de calitate.

4) Debirocratizare

Pentru a stimula economia și a încuraja antreprenoriatul, USR propune simplificarea reglementărilor inutile care îngreunează activitatea companiilor. Birocrația excesivă nu doar că îngreunează inițiativele economice, dar creează și condiții favorabile pentru corupție.

USR își propune să debirocratizeze activitatea economică astfel încât antreprenorii și freelancer-ii să poată întreprinde și inova ușor în România. Pentru aceasta USR își propune mai multe reforme printre care și susținerea TVA-ului cu taxare inversă, ceea ce ar și elimina o bună parte din frauda pe TVA, și, în același timp, permite tuturor afacerilor care fac B2B să evite problemele legate de plata TVA.

5) Folosirea resurselor naturale și a companiilor publice pentru pensiile românilor

Companiile "de stat" sunt ale poporului, nu ale nomenclaturii unei guvernări vremelnice, fie că ea se numește PSD sau PNL.

Programul USR privind companiile de stat cuprinde măsuri concrete de listare la bursă, căutarea de investitori privați și privatizarea acestora sau de închidere dacă acestea sunt inutile, cum au fost cele municipale create de fosta administrație PSD de la București. Susținem de asemenea un mandat clar de responsabilitate publică pentru cele care acoperă servicii publice (de ex. metrou). Marea majoritatea a companiilor de stat de astăzi sunt la fel de falimentare cum erau și în perioada comunistă și sunt o sursă importantă de parazitare a banilor publici.

Una dintre principalele propuneri este listarea pe bursă a companiilor de stat sau privatizarea. Companiile de stat care înregistrează pierderi cronice și nu oferă beneficii directe pentru cetățeni vor fi închise sau privatizate, oferind cetățenilor oportunitatea de a deține acțiuni și de a participa direct la guvernarea economică a acestor entități. Conceptul de capitalism popular propus de USR are în vedere transformarea companiilor de stat în entități profitabile și transparente, deținute și controlate de oameni, nu de politicieni.

USR propune, de asemenea, crearea unui Pilon Offshore de pensii. Fondurile rezultate din privatizări, redevențe și alte venituri din resurse naturale să meargă în conturile fiecărui român prin Pilonul 2 de pensii. Acești bani vor crește în conturile de pilon 2  prin investițiile făcute de administratorii de fonduri și la momentul pensionării vor fi disponibili pentru fiecare român. Astfel, averea publică va deveni o sursă directă de bunăstare pentru toți românii, sprijinind un sistem de pensii sustenabil, mai ales în contextul crizei demografice care se profilează.

6) Infrastructura națională

România este grav afectată de lipsa unei infrastructuri moderne. În prezent, țara noastră are puțin peste 1.000 de kilometri de autostradă, mult sub nevoile economiei și ale populației. Elena Lasconi propune un plan ambițios de construire a 1.300 de kilometri noi de autostradă în următorii opt ani. Investițiile în infrastructură vor contribui la dezvoltarea economică, la crearea de locuri de muncă și la atragerea investitorilor străini. Exemplul Poloniei, care a reușit să-și extindă rapid rețeaua de autostrăzi cu ajutorul fondurilor europene, demonstrează că România poate realiza același lucru cu o strategie bine coordonată și o utilizare eficientă a resurselor disponibile.

7) Un sistem energetic modern și performant

Un alt punct central al programului USR sunt investițiile în energie pentru ca românii și industria să beneficieze de energie la prețuri corecte. România încă se confruntă cu o criză energetică care necesită soluții pe termen lung. USR susține investițiile în energie regenerabilă, precum energia solară și eoliană, dar și în infrastructura nucleară. Considerăm că domeniul nuclear este vital pentru securitatea energetică a României și susținem investițiile: retehnologizarea U1 conform termenului asumat (2029), precum și alte proiecte în domeniul nuclear. În cazul reactoarelor tip SMR este nevoie să ne asigurăm că fabricarea componentelor se va întâmpla în mare parte în România.

Viziunea noastră este că România trebuie să devină un pol de securitate energetică în regiune. România este cea mai importantă piață din regiune și trebuie să ne consolidăm. Viziunea noastră este ca vecinii noștri să își acopere nevoile de energie de pe piața de la București și să devină alternativă la piețele din Turcia sau de la Viena. Susținem cuplarea piețelor de energie și gaze naturale din România și Republica Moldova, pentru eliminarea dependenței Republicii Moldova de interferențele rusești, sprijinită prin investiții românești în producția de energie și consolidarea interconexiunilor.

Ne angajăm să asigurăm un cadru predictibil și transparent care să faciliteze susținerea activităților de extracție a gazelor naturale în Marea Neagră, începerea exploatării cât mai rapide a zăcămintelor de gaze naturale onshore neutilizate, precum zăcământul de la Caragele. Vom pune accent pe valorificarea gazului natural în industrie (de ex. industria chimică), prin facilități fiscale. Susținem valorificarea superioară a altor resurse, precum rezervele de grafit de la Baia de Fier (Gorj). România are potențialul să devină un jucător puternic în regiune în ceea ce privește produsele industriale rezultate din valorificarea resurselor naturale pe care le deține.

(Material susținut de USR)

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole