Un curs de project management conține, de asemenea, capitole care vin să elucideze acest subiect dezbătut intens mai ales în rândul managerilor de proiect.
Predictibilitatea se referă la intuirea cu precizie a rezultatelor, suficient de devreme încât să fie posibilă identificarea punctelor problematice, luarea de măsuri corective și menținerea proiectului pe drumul cel bun.
În mod uzual, atunci când liderii din industrie caută să determine succesul unui proiect, se concentrează pe variația rezultatelor. Cu toate acestea, variația nu este un predictor fiabil, deoarece arată doar diferența dintre costurile reale și cele planificate în program. În schimb, predictibilitatea proiectului se concentrează pe actualitatea informațiilor într-un ciclu de proiect, atunci când sunt identificate modificări probabile ale rezultatului. Un curs project management prezintă pe larg diferența dintre aceste două abordări.
În industria ingineriei și construcțiilor, de exemplu, se estimează că 98% din megaproiecte depășesc bugetul cu peste 30%. Cum ar putea fi, însă, evitate aceste depășiri prin prezicerea lor în timp util și prin rezolvarea rapidă a acestora?
De ce este importantă predictibilitatea proiectelor?
Un curs de project management va oferi încă din start răspunsurile căutate, exemplificând cu situații reale pentru o mai bună înțelegere. Va fi evidențiată, de asemenea, importanța construirii de procese și sisteme care îmbunătățesc predictibilitatea proiectului și impactul acestora asupra succesului unei organizații.
Previziunile într-o perioadă utilă de timp oferă un răgaz suficient pentru a corecta cursul, sporind probabilitatea de a atinge obiectivele și reducând variația rezultatelor. Răspunsul la o prognoză îngrijorătoare ar putea fi modificarea scenariilor existente sau chiar renunțarea la proiect. Cu cât se iau mai repede aceste decizii, cu atât este mai benefic pentru organizație, acest lucru ducând la economii semnificative de costuri.
Un alt motiv pentru care predictibilitatea proiectului este importantă constă în credibilitatea organizațională. Întârzierile repetate și depășirile de costuri pot avea un impact negativ asupra modului în care este percepută compania. Pentru contractori, în special, cu cât le este mai afectată reputația, cu atât le va fi mai greu să câștige proiectele viitoare. Dacă problemele continuă, se poate ajunge la scăderea valorii acțiunilor și chiar la prăbușirea întregii companii.
Analiza din perspective diferite
Pentru a avea proiecte predictibile este nevoie de previziuni timpurii și precise. Incapacitatea unei organizații de a prezice cu exactitate costurile și rezultatele programului are un impact masiv asupra companiei. Având în vedere că Wall Street "vorbește" limbajul predictibilității, directorii din industrie trebuie să atingă fluența și în acest sens. Din nou, cunoașterea timpurie a rezultatelor permite echipelor să abordeze proactiv performanța proiectului pentru a reduce costurile și variația planificării. Materia prezentată în cadrul unui curs project management va elucida și acest aspect.
Nu pot fi eliminate toate "surprizele" ce apar pe parcursul unui proiect, însă cu cât sunt identificate mai repede, cu atât sunt șanse mai mari pentru a fi luate măsuri. Pur și simplu, predictibilitatea îmbunătățită generează un control mai bun al proiectului, cu rezultate financiare excelente.
Predictibilitatea va duce la implementarea cu succes a proiectului, deoarece crește gradul de conștientizare a elementelor incerte. De asemenea, proiectul trebuie implementat în conformitate cu anumite principii de management pentru a ajunge la factorii de probabilitate.
În acest sens, un curs de project management demonstrează esențialitatea planificării măsurătorilor corecte ale procesului de proiect și a examinării obiective a realizărilor preconizate.