Antena 3 CNN Conținut plătit Cum obții un credit pentru IMM-uri: etape și recomandări

Cum obții un credit pentru IMM-uri: etape și recomandări

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:08 17 Oct 2022 Modificat la 14:08 17 Oct 2022

Dar, ca urmare a crizei sanitare produse de coronavirus, IMM-urile au întâmpinat numeroase impedimente din care acum încearcă să se refacă.

Instituțiile financiare bancare au reprezentat principala sursă de finanțare a IMM-urilor. În era modernă, antreprenorii și-au mai găsit o oportunitate de dezvoltare prin împrumuturile oferite de instituțiile nebancare, cum este Vitas România. Despre cum să obții un credit nebancare pentru IMM-uri, află în rândurile următoare:

Pregătește-te să furnizezi o garanție

Atunci când aplici pentru un credit IFN pentru IMM-uri pentru prima dată, așteaptă-te la o cerere de garanție din partea creditorului. La semnarea garanției, încearcă să te limitezi la un contract de aproximativ un an, care poate fi reînnoit dacă este necesar. De regulă, este bine să eviți alegerea unui co-debitor din familie dacă acesta nu este activ în afaceri.

Cere o sumă de bani suficientă

Una dintre cele mai frecvente erori pe care antreprenorii începători le fac atunci când se împrumută este subestimarea situației. Astfel, ajung să ceară o sumă de bani mai mică decât ar fi necesară pentru dezvoltarea afacerii lor.

Să presupunem că ești o companie locală de mobilă care atragi clienți și faci o treabă excelentă. Vrei să te extinzi, dar ajungi la creditor și ceri mai puțini bani decât ți-ar trebui. Dacă te reîntorci să mai ceri un împrumut, poate fi destul de dificil, deoarece instituția te poate pune sub semnul întrebării.

Pentru a evita astfel de situații, analizează toate aspectele necesare și preconizează cheltuielile viitoare pentru a cere o sumă de bani suficientă de la Vitas România.

Stabilește bonitatea companiei tale

Chiar dacă ești o firmă mică sau mijlocie, cu experiență îndelungată sau nu, iată o recomandare pentru construirea bonității: nu utiliza un card de credit personal în scopuri de afaceri. Persoana ta fizică și activitățile conturilor asociate trebuie să fie diferite de activitatea persoanei juridice pe care o reprezinți.

Cu toate acestea, regula este încălcată destul de des. Cei mai mulți antreprenori au un card de credit personal și probabil se gândesc la „de ce să nu folosesc această sursă de bani pentru achizițiile companiei?” Problema este că acest lucru nu face decât să-ți afecteze imaginea în fața instituției creditoare.

Asigură-te că informațiile financiare sunt cele corespunzătoare

Nu furniza un raport financiar tipărit la ora 3 dimineața sau cu o seară înainte de întâlnirea cu creditorul. Ia-ți timp pentru a revizui toate documentele financiare necesare pentru un astfel de împrumut.

Unul dintre aceste documente se referă la bilanțul companiei. Bilanțul include activele, datoriile și capitalul propriu al proprietarului/ilor. Pentru un calcul corect al bilanțului, trebuie efectuate următoarele:

  • Activele întreprinderii se scad din pasivele înregistrate;
  • Valoarea calculată a capitalului propriu se adaugă la numărul rezultat dinainte.

Cifra finală reprezintă o estimare a valorii afacerii tale per total și trebuie să fie rezonabilă în comparație cu suma împrumutului solicitat.

De asemenea, creditorii preferă să vadă situațiile financiare ale unei întreprinderi care au fost auditate de un contabil public certificat. Află de pe site-ul Vitas România care sunt cerințele financiare pentru obținerea unui credit pentru IMM-uri.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole