Sfaturile specialiștilor pentru combaterea efectelor caniculei asupra organismului.
- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.
- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, apă sau sucuri naturale de fructe
- Evitaţi băuturile carbogazoase, alcoolice şi cafeaua
- Mâncaţi fructe, legume şi iaurt
- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite.
- Mențineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis.
Alis Grasu, managerul Centrului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, a explicat, la Antena 3, cum să ne protejăm de temperaturile extreme
"În această perioadă îmbrăcămintea va fi amplă, lejeră, de culoare deschisă, din fibre naturale, astfel încât să se evite supraîncălzirea. Se vor purta pălării, șepci sau umbrele de soare, iar ochii vor fi protejați cu ochelari de soare.
Este foarte important să evităm deplasările, efortul fizic intens, sau expunerea voluntară la soare, în intervalul 11:00 - 18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil, alternând deplasările cu repaos, în spații dotate cu aer condiționat, spații ventilate.
Hidratarea este foarte importantă, în aceste zile. Se vor consuma 2 l de lichide pe zi, nu prea reci. Apă, sucuri naturale, mai puțin dulci, ceaiuri călduțe. Se vor mânca fructe și legume, cu conținut mare de apă, pepene, prune, roșii, sau iaurt, ținut în condiții prielnice. Echivalentul unui pahar cu apă este un pahar cu iaurt.
Se mănâncă echilbrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci și, categoric, băuturile alcoolice. Toate acestea elimina apa din organism, accentuând deshidratarea. Se vor evita alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală."