Antena 3 CNN Life Sănătate Cum ne întărim imunitatea în sezonul rece. Sfaturile medicilor pentru a ne feri de gripă și viroze

Cum ne întărim imunitatea în sezonul rece. Sfaturile medicilor pentru a ne feri de gripă și viroze

B.C.
2 minute de citit Publicat la 18:29 06 Ian 2025 Modificat la 18:37 06 Ian 2025

Val de gripă şi viroze în spitalele din toată ţară. În Bucureşti, Unităţile de Primiri Urgenţe şi camerele de gardă sunt pline. La Spitalul Marie Curie ajung chiar şi 300 de copii într-o gardă, peste 80% dintre ei cu bronşite, bronşiolite sau pneumonie. Medicii atrag atenţia că revenirea pacienţilor la spital devine deja o problemă alarmantă. Sunt copii care ajung la UPU după ce s-au plimbat înainte în alte două sau trei alte spitale. Mulţi părinţi încearcă să-i ajute iniţial apelând la tratamentele pentru imunitate promovate ca fiind miraculoase în mediul online, însă, din păcate, le fac mai mult rău decât bine.

Valul de gripă şi viroze care afectează deja mai multe ţări din Europa exercită presune asupra sistemului medical de la noi. Zilele de sărbătoare au aglomerat cel mai mult Unităţile de Primiri Urgenţe şi Camerele de gardă.

Părinte: „Febră, tuse, dureri cap, gât. De fapt, suntem toți din casă, dar ea a fost cel mai rău.”

Părinte: „Copilul nu a mai răcit de cinci ani, iar eu în fiecare lună.”

Formele de boală pot dura săptămâni bune ori pacienţii se pot lupta cu mai multe episoade de răceală într-un interval scurt de timp. Se întâmplă acest lucru şi pentru că de cele mai multe ori copiii revin în locurile aglomerate la scurt timp după ce trec prin boală, spun medicii.

Alina Antohe, medic UPU Spitalul Marie Curie: „Într-o singură gardă vedem pacienți văzuți în urmă cu două zile Grigore Alexandrescu, la INSM și în cele din urmă la Marie Curie. Vorbim, într-adevăr, de bronșiolite la copiii mici și de pneumonie și bronșite la copii mai mari, care pot merge cu infecții respiratorii și atunci sunt de internat sau de redirecționat în situația în care spitalul nostru nu are locuri.”

Specialiștii ne îndeamnă să ne întărim imunitatea înainte de sezonul rece

Boala apare pe fondul imunităţii scăzute atât la copii, însă şi la adulţi. Din acest motiv, specialiştii ne îndeamnă să ne creştem imunitatea înainte de a debuta sezonul rece.

Beatrice Speteanu, farmacist: „Dacă sunt cazuri în care copiii nu doresc să mănânce atât de multe fructe se poate interveni cu o variantă de picături care conțin Vitamina C. Tot ce înseamnă imunitate trebuie discutat cu pediatrul. Poate încerca o variantă de propolis, de echinacea pentru creșterea imunității, dar nu e pe loc, se clădește în timp.”

Pe lângă nutriţia sănătoasă şi odihnă, în cazul adulţilor sunt însă şi alte soluţii. Primul pas este să ne facem un set de analize specifice.

Mihai Băican, medic specialist Ozonoterapie, Medicina regenerativă: „Semnele că imunitatea noastră nu funcționează așa cum ne-am dori sunt legate de frecventele îmbolnăviri de gradul de dificultate al acestora. Ozonoterapia este o metodă extrem de simplă de tratament.”

Pentru a ne feri de gripă medicii ne recomandă în primul rând vaccinarea, însă valul de infecţiii respiratorii a golit deja rafturile celor mai multe farmacii.

Cei care vor să-și cumpere vaccinul din farmacie ar trebui să știe că deja serurile se găsesc foarte greu. 

Potrivit INSP, în acest sezon s-au vaccinat peste un milion de români. Copiii, gravidele şi vârstnicii se pot vaccina gratuit.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole