Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum să ne ferim de caniculă. Sfaturi care vă pot ajuta să faceți față temperaturilor extreme

Cum să ne ferim de caniculă. Sfaturi care vă pot ajuta să faceți față temperaturilor extreme

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Canicula poate deveni rapid un pericol major pentru sănătatea noastră. În aceste zile toride, cunoașterea regulilor de siguranță poate face diferența între confort și risc.

Expunerea prelungită la temperaturi extreme poate duce la deshidratare, insolație și chiar deces. De aceea, este crucial să știm cum să ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei dragi, pentru a trece cu bine peste aceste perioade de căldură intensă.

"O temperatură standard până la care cineva se simte confortabil nu există, dar majoritatea surselor medicale ne citează o valoare undeva la 33-35 de grade Celsius. Peste această temperatură, chiar şi dacă folosim un ventilator de cameră, suntem expuși riscului de a dezvolta o afecțiune legata de expunerea prelungita la căldură. Ideal în asemenea situații ar fi să avem un aer condiționat funcțional care să ne ajute să ne reglăm temperatura ambientală la o valoare confortabilă.", a spus Vlad Zeca, instructor Academia de Prim Ajutor.

În general, se consideră că temperatura ideală pentru confortul nostru termic este curprinsă între 20 și 22 de grade Celsius.

"Cele mai frecvente simptome cauzate de expunerea excesivă la căldură, în fazele inițiale, ar fi senzația de sete, dar ea este un semn care apare destul de târziu. Evident, transpirațile excesive, mai putem avea de-a face și cu dureri de cap, bătăi relativ rapide ale inimii, dacă gâfâim, fără să depunem un efort extraordinar de mare. Până în situațiile extreme în care poate să apară afectare severa a întregului organism, ceea ce se numește, de fapt, insolație. Pot apărea manifestări amenințătoare de viață, precum sunt alterarea stării de conștientă, care variază de la momente de agitație, de delir, de confuzie, tulburări de vorbire, până la manifestări severe precum sunt crize convulsive, comă sau chiar decesul.", a mai spus acesta.

Dacă observi semne de expunere excesivă la căldură, este crucial să acționezi rapid pentru a preveni complicațiile grave.

Apa ar trebui să fie totuși la o temperatură moderată. Ideal ar fi să folosești apă la temperatura camerei sau ușor mai rece, pentru a evita apariția altor complicații.

"În primul rând, ar trebui să evităm expunerea excesivă la perioadele cele mai călduroase ale zilei. Să încercăm să ne expunem unor medii relativ răcoroase, din când, să luăm niște pauze de la activitatea noastră în soare. Să încercăm să petrecem timp în spații ventilate, ideal cu aer condiționat, care să ne asigure un confort termic adecvat. Și, în foarte mare parte, este important să ne păstrăm un grad adecvat de hidratare, asta înseamnă să bem suficientă apă.", a mai precizat acesta.

Pentru a rămâne hidratat, încearcă să consumi apă în mod regulat pe parcursul zilei și să incluzi alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele.

De asemenea, se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, deoarece acesta deshidratează suplimentar. Dacă totuși nu vrei să renunți complet, asigură-te că bei suficientă apă sau alte lichide nealcoolice înainte, în timpul și după consumul de alcool.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile