Pe lânga igiena personală şi a comunităţii în care trăim, care trebuie impecabil respectate, o importanţă crucială o au alimentaţia şi hidratarea corecte în profilaxia contaminării cu virusurile sezoniere.
Pe lângă alimentaţia bogată în alimente proaspete, locale, integrale şi gătite cât mai mult în casă, sunt recomandate şi o serie de suplimente de suport al organismului în această perioadă dificilă, a spus nutriţionistul Lygia Alexandrescu, luni, la Antena 3.
Nutrienţi esenţiali care protejează în sezonul rece
Extractul de soc – foarte bogat în antocianine, se pare că scade reacţia virusului prin efectul acidului ferulic existent în plasmă după ingerarea antocianinelor.
Beta glucanul – o polizaharidă cu efect antiinfecţios dovedit pe primate.
Glucozamina – reduce severitatea infecţiei prin reglarea proteinei antivirale (MAVS) la nivel mitocondrial.
Seleniul – un micronutrient cunoscut drept cofactor al unor peroxidaze care limitează viteza de mutaţie a virusului, impiedicând evoluţia bolii.
Cum ne ferim de gripă. Sfaturi de la nutriţionişti
Zincul – tot un micronutrient, acesta susţine funcţionarea şi proliferarea diferitelor celule responsabile de imunitate.
Ce rol are vitamina D în combaterea infecţiilor
Acidul lipoic – un acid gras cu rol esenţial în metabolismul aerob ajută la creşterea răspunsului interferonului de tip 1.
Sulforafan – un compus isocianat cu proprietăţi antivirale şi antibacteriene deosebite.
Vitamina D – vitamină liposolubilă esenţială în combaterea infecţiilor prin creşterea răspunsului imun prin reducerea sintezei citokinelor proinflamatoare care întreţin boala.
Probioticele – COVID 19 are inclus în componenţa lui o bacterie de tip Prevotella şi probioticele pe bază de bifidobacterii pot reduce activitatea bacteriană a bacteriei Prevotella, în timp ce tulpinile de Lactobacilus îi cresc activitatea.