Antena 3 CNN Life Cum ne dăm seama că suntem obezi: Prof. dr. Copăescu: ”Simptomul bolii este foamea exagerată, iar celălalt simptom este saţietatea întârziată”

Cum ne dăm seama că suntem obezi: Prof. dr. Copăescu: ”Simptomul bolii este foamea exagerată, iar celălalt simptom este saţietatea întârziată”

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 11:35 03 Noi 2020 Modificat la 11:35 03 Noi 2020

”Obezitatea este o boală! Nu este o problemă de voinţă, ci este generată de o senzaţie de foame exagerată. Obezitatea înseamnă acumulare excesivă a ţesutului adipos într-un organism  Ţesutul gras nu este ceva anormal în corpul nostru, dar prezenţa în exces a ţesutului gras conduce la o situaţie anormală. Orice exces de ţesut adipos ar putea afecta funcţiile organismului nostru. Mergem către un calcul procentual asupra corpului nostru, care ar trebui să conţină şi ţesut adipos, dar şi masă slabă muşchi, oase, structuri, care sunt necesare existenţei noastre. Evidenţa obezităţii nu este un simptom, îl vedem de la uşă că are multe kilograme, dar nu este simptomul bolii. Simptomul bolii este foamea exagerată, iar celălalt simptom este saţietatea întârziată, adică se satură greu un astfel de pacient” a spus, la Numai de Bine, Prof. Dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Colorectală în cadrul spitalului Ponderas.

Cum ne dăm seama dacă suntem obezi

În primă fază, specialiştii recomandă un calcul simplu, care poate fi făcut chiar şi în propria locuinţă, fără ajutorului medicului, pentru a vedea dacă există risc de obezitate. 

”Ştiind care este înălţimea noastră putem face un raport, care se numeşte indice de masă circular şi care este foarte simplu de calculat, se împarte greutatea la pătratul înălţimii. Şi atunci obţinem o valoare care se exprimă în kilograme pe metrul pătrat.  Şi obţinând o valoare care este până în 25 de kilograme pe metru pătrat, putem spune că suntem în zona de normalitate. Peste 25 indice de masă corporală se cheamă supraponderal. Dacă avem peste 30 se cheamă deja obezitate şi aici sunt subclase, până în 35 se cheamă obezitate de gradul 1, adică o formă mai uşoară, între 35 şi 40 - obezitate de gradul 2, peste 40 de kilograme pe metru pătrat avem obezitate morbidă, pentru că deja la acest status se adaugă suferinţe ale corpului” a adăugat Dr. Catalin Copaescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Colorectală.

Atenţie, în anumite situaţii, poate să nu fie suficientă doar proba cântarului şi calculul indicelui de masă corporală

”Când studiem compoziţia corporală, vom vedea că procentul de grăsime din corpul respectiv este 40% sau 50%, când normalitatea ar trebui să fie 25%.  Şi atunci avem o situaţie în care obezitatea este prezentă, deşi cântarul nu o arată şi urmează să se instaleze datorită excesului de ţesut adipos” a mai adăugat medicul. 

Ţesutul adipos în exces se asociază cu o serie lungă de afecţiuni

”Şi decurg, nu neapărat în ordine, probleme respiratorii, obosim mai uşor, nu se poate oxigena organismul, problemele de aparat locomotor, încep să ne doară articulaţiile, spatele, pentru că greutatea este exagerată. Apare hipertensiunea arterială, apare diabetul zaharat, insulino necesitant sau nu, e vorba de diabetul zaharat de tip doi, care afectează trei sute de milioane de cetăţeni în lume. Apar modificări hormonale, apar modificări de funcţii ale organelor noastre” explică Dr. Catalin Copaescu.

Iar în 2020, pe lista de riscuri s-a mai instalat unul - SARS COV 2

”Obezitatea afectează astăzi un număr enorm de persoane, discutăm de peste 700 de milioane de persoane care au obezitate. Pandemia din 2020, care a găsit o populaţie vulnerabilă.  Pentru că da, persoanele cu obezitate au şanse mai mari să dezvolte forme grave ale bolii covid şi mai mulţi dintre cei infectaţi ajung în terapiile intensive. Dar de ce este un pacient cu obezitate mai vulnerabil decât ceilalţi?  Pentru că prezenţa excesivă de ţesut adipos în organsim creează un mediu de inflamaţie cronică, care alterează răspunsul organismului la prezenţa virusului. Pe de altă parte, ştim că persoanele cu obezitate obosesc.Capacitatea de respiraţie este limitată” spune medicul, la Antena 3.

Există totuşi şi o veste bună! Indiferent de etapa în care vă aflaţi, specialiştii din domeniu au soluţii salvatoare

”Avem nevoie de un tratament eficient, care să poată controla simptomele bolii.  Şi dintre soluţii, cele conservatoare au în timp rezultate modeste, ştim asta, avem nevoie de multă voinţă, de multă activitatea fizică, să fim foarte atenţi la ce şi cum şi cât mâncăm.  De departe, cel mai eficient tratament pentru controlul obezităţii este chirurgia metabolică, cea care reuşeşte să controleze prin resetarea sistemului digestiv.  Pacienţii vor mânca mult mai puţin, fără să se simtă frustraţi că mănâncă mai puţin, vor fi consumate din rezervele care deveniseră prin prezenţa lor exagerată nocive în organism şi încet, încet funcţiile intră în normalitate.   Şi mai departe, poate ceea ce este şi mai important, este urmărirea pacientului în cadrul acestui program pentru o perioadă nedeterminată” a încheiat chirurgul. 
 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole