Antena 3 CNN Life Sănătate Cum ne dăm seama că este bolnav copilul: Medic: ”Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facă părinții”

Cum ne dăm seama că este bolnav copilul: Medic: ”Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facă părinții”

Andreea Cigolea
4 minute de citit Publicat la 11:30 15 Sep 2020 Modificat la 11:30 15 Sep 2020

”Dominic, tu vrei să mergi la şcoală? Vreau să merg la şcoală, pentru că vreau neapărat să o văd pe doamna, vreau să îi văd pe colegi. Dar ştii care sunt regulile? Ştiu care sunt regulile. Sunt aşa: trebuie să porţi mască, să te speli pe mâini, să ai dezinfectant şi să nu intri în contact cu ceilalţi. Dacă te simţi rău? Dacă ai un mic simptom, ce trebuie să faci? Trebuie să mă duc la medic, pentru că înseamnă că s-a întâmplat ceva rău” a explicat Dr. Irina Antonescu, pediatru, la Numai de Bine.

Înainte de a trece pragul specialistului, este indicat ca cel mic să fie verificat de către unul dintre părinţi. 


”Primul lucru pe care ar trebui să îl facă este să îi ia temperatura. Şi cum îi luăm temperatura? Nu neapărat cu termometrul. Ne apropiem de el şi dacă îl simţim uşor mai cald la ceafă, la piept categoric îi luăm temperatura. Nu ne bazăm niciodată pe mâini, pentru că atunci când avem febră mare vasele se închid la periferie şi mâinile sunt foarte reci, iar atunci pun mâna pe el, e gheaţă, e în regulă.Luăm temperatura, dar trebuie să ştim cănd nu luăm temperatura: când vine de afară din caniculă, nu luăm temperatura după o criză de plâns, nu luăm temperatura când s-a sculat din somn după ce a fost acoperit” a explicat Dr. Irina Antonescu, pediatru.

Temperatura, primul semn al unei viitoare probleme

”Nu întotdeauna ştiu de la primul episod de febră ce se ascunde în spate. De obicei fac febră şi în următoarele 24 de ore începe să mai apară ceva, că începe nasul, că începe burta, că începe gâtul. Se întâmplă ceva!” a adăugat Dr. Irina Antonescu, pediatru.

Sunt şi situaţii în care febra nu este primul simptom. 

”Dacă temperatura este normală, stau lângă el şi îl mângâi aşa uşor. Foarte mulţi când îi mângâie pe gât simt la un moment dat ca nişte bobiţie. Sunt nişte ganglioni, care când sunt mici sunt normali, dar pot să crească. Iar dacă atunci când efectiv îl mângâi simţi ceva ca nişte boabe de cireşe, atunci sunt mai mari decât ar trebui şi trebuie să mă prezint la doctor” a explicat la Antena 3 Dr. Irina Antonescu, pediatru.

În plus, este important să fie ascultată în permanenţă respiraţia celui mic. 

”Ascult copilul cum respiră, când copilul este cu nasul înfundat respiră greu, se aude ca o fornăială şi atunci este un semn că se întâmplă ceva. Mă uit în gâtul lui, uitatul în gâtul lui nu este întotdeauna posibil, dar mă uit în gura lui, limba este mai încărcată, nu este mai încărcată, vine un miros urât din gura lui, nu vine un miros urât din gura lui şi dacă e un copil care colaborează, îl rog frumos, uite, cum te rog eu pe tine acum, scoţi o limbă mare la mine. Mare, mare, mare. Aşa!  Şi dacă văd că gâtul lui este foarte, foarte roşu categoric mă duc la doctor.  Dar nu neapărat trebuie să mă uit în gâtul lui, pot să îl întreb. Când este un copil de vârstă mai mare, deci e un copil mai mare de 4-5 ani, pot să îl întreb "ai ceva, simţi ceva, te doare gâtul, te gâdilă în gât, te zgârie în gât?" de obcei ei spun mă doare gâtul, alţi copii spun mă doare gura. În spatele unei dureri de gură poate să fie un gât care mă doare sau pot să fie nişte afte şi atunci trebuie să luăm în consideraţie ce spune copilul. Mă mai uit la el şi îl văd, dacă e un copil care înghite greu, dacă e un copil care salivează în exces, s-ar putea să fie un gât roşu, s-ar putea să fie nişte afte, nu întotdeauna salivaţia înseamnă erupţie dentară. 

Simptom important de urmărit - tusea

”Dacă copilul tuşeşte înseamnă că are ceva.  Un copil poate să tuşească când se îneacă şi atunci este un episod unic apărut după ce a mâncat ceva, după ce a băut ceva, după o criză de râs. Dar dacă tusea se repetă în timpul zilei sau în timpul nopţii, nu este un simplu ..., ci începe să fie ...., dacă tusea începe să nu fie uscată, se aude o secreţie, o tuse umedă, dacă acel copil sforăie noaptea, începe să scadă pofta de mâncare simultan cu tusea şi cu nasul înfundat, nu este o tuse ocazională, ci în spatele ei se ascunde ceva.  O banală infecţie respiratorie este totuşi o infecţie, el în momentul în care tuşeşte, strănută sau îi curge şi nasul, el împrăştie virusul sau bacteria cu care a făcut acea infecţie respiratorie, deci categoric nu merge în colectivitate”. 

Părinţii nu trebuie să se transforme în medici. Specialiştii garantează că veţi remarca când ceva este în neregulă chiar şi de la primul simptom. 

”Părintele îşi ştie copilul. Când un copil, care este un copil echilibrat, un copil care nu este extrem de răsfăţat începe să devină brusc foarte sâcâit, nu mai poţi colabora cu el, se întâmplă ceva sau copilul respectiv începe să spună ceva "mă doare gâtul, mă doare urechea, mă doare burta". Trebuie să ne ascultăm copiii! Rar un copil minte când are ceva” a încheiat pediatrul. 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole