Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum ne ajutăm corpul să treacă mai uşor peste astenia de primăvară

Cum ne ajutăm corpul să treacă mai uşor peste astenia de primăvară

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:24 12 Mar 2024 Modificat la 11:24 12 Mar 2024

"Orice trecere de la un anotimp la altul reprezintă un stres suplimentar pentru organism și el trebuie să facă un efort pentru a se adapta din punct de vedere fizic, psihic, emotional.

Și întotdeauna, persoanele mai sensibile vor resimți o stare de astenie, de oboseală, care nu trece chiar dacă se odihnesc, variații ale apetitului alimentar, o stare de somnolență diurnă, cu tulburări de somn în timpul nopții, tulburări de memorie, de concentrare, transpirație, colici, dureri de cap, amețeli.", a spus Ruxandra Constantin, apifitoterapeut.

Apariția și evoluția tehnologiei pot avea anumite influențe asupra modului în care oamenii resimt și gestionează schimbările de anotimp.

De exemplu, dispozitivele de monitorizare a sănătății, cum ar fi ceasurile inteligente sau alte gadget-uri, pot ajuta oamenii să urmărească și să înțeleagă modul în care organismul lor reacționează la schimbările de anotimp. Pot oferi date privind somnul, activitatea fizică și starea de sănătate generală.

"O treime din populația Europei resimte toată această simptomatologie la trecerea de la un anotimp la altul. Acum, primăvara este un anotimp atât de frumos, este un anotimp al energiei în care toată natura, inclusiv noi, revenim la viață, și ar trebui să ne bucurăm și să încercăm să lăsăm deoparte toate problemele pe care le ducem și care pot genera un stres suplimentar", a mai spus aceasta.

Aplicațiile meteorologice permit oamenilor să obțină informații detaliate despre condițiile meteo. Astfel, putem ști în avans care vor fi următoarele schimbări de temperatură, pentru a ne adapta mai eficient.

"Starea de astenie nu este o boală, ci este doar o accentuare a dispoziției afective a persoanelor mai sensibile. Și atunci este foarte important să profităm de verdețurile primăverii și sunt din plin pe tarabe, la piață, să ne hidratăm corect, să facem cât mai multă mișcare în aer liber, acum că timpul ne-o va permite, să ne respectăm orele de somn și, cum am spus, să ne păstrăm buna dispoziție, relaxarea, calmul în timpul zilei.", a mai adăugat aceasta.

Verdețurile de primăvară, cum ar fi spanacul, pătrunjelul, țelina, salata verde și alte ierburi, sunt surse excelente de vitamine și minerale. Acestea sunt bogate în vitamina C, vitamina K, acid folic, fier și alți antioxidanți.

De asemenea, nutrienții din verdețuri contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să facă față mai eficient infecțiilor și bolilor. Vitamina C, prezentă în mod abundent în multe verdețuri, are un rol crucial în întărirea sistemului imunitar.

"Aceste variații bruște de temperatură, într-adevăr, favorizează apariția și răspândirea virozelor, indiferent de vârstă, și atunci este bine să ne întărim imunitatea."

În multe regiuni, alergiile de primăvară încep de obicei în martie. Copacii încep să înflorească, iar polenul de la arbori, precum mesteacănul, fagul și stejarul, poate declanșa reacții alergice la unii oameni. O altă cauză a alergiilor în această perioadă sunt florile de primăvară,

"Eu le recomand tuturor celor care știu că începând cu luna martie vor dezvolta o alergie respiratorie, să încerce cu o cură de desensibilizare înainte. Produsele naturale sunt produsele gemoterapice, care acționează foarte bine, ca un cortizol – extractul de coacăze negre, extrasul de măceș. Sunt plantele de tip urizcă, păpădie, trei frați pătați, brusture, dar toate trebuie recomandate de către un apfitoterapeut.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole