Antena 3 CNN Life Travel Cum îți faci vacanța exotică pe bani puțini: Șapte secrete direct de la bloggerii de travel

Cum îți faci vacanța exotică pe bani puțini: Șapte secrete direct de la bloggerii de travel

7 minute de citit Publicat la 11:58 15 Dec 2016 Modificat la 11:58 15 Dec 2016

Vrei sa mergi in vacanta in Bali, Brazilia, Cuba, Thailanda, Cambodgia, sa vizitezi insula lui Di Caprio sau alta destinatie exotica? Poate că primul gând este că o astfel de experiență este destinată norocoșilor care își permit să cheltuiască 3000-4000 de euro într-o vacanță.

Ei bine, aceeași vacanță o poți face cu 1500 de euro pentru două săptămâni, un pic mai mult decât o vacanta all-inclusive in Turcia. Și când spunem 1500 de euro ne referim la toate cheltuielile asociate unei astfel de excursii: transport, cazare, bani de cheltuială, cadouri si suveniruri.

La întrebarea “Cum?” ne răspunde Anda, blogger de travel pe Travelship.ro, blogul de calatorii pe care povesteste despre toate locurile in care merge cu Ionut, sotul ei.

Cine sunt Anda si Ionut? Ziua lucrează în vânzări, seara și în weekend călători neobosiți, Anda și Ionuț sunt doi tineri care au prins drag de călătorit pentru că își doresc mai mult decât un all-inclusive o dată sau de două ori pe an. Călătoresc de 5 ani împreună și au vizitat deja 30 de țări.

În decembrie mai adaugă pe listă și Cuba și America Centrală. Le puteți urmări aventurile pe pagina lor de Facebook, unde au anunțat că vor transmite LIVE din Cuba, Mexic, Belize si Guatemala.

Foto: Album Facebook Travelship

Încă de acum 3 ani când erau angajați pe salarii de incepatori, prietenii lor se mirau cum de au reușit să ajungă în paradisul exotic numit Bali și în gigantica piscină aflată în aer liber la 150m înălțime - Infinity Pool by Marina Bay, o destinatie luxoasa. A fost prima lor calatorie care le-a deschis apetitul catre travel, iar timp de 2 săptămâni intregul lor buget pentru acea vacanta a fost de 1500 de euro. Aceeasi vacanta i-ar fi costat 4000 de euro la o agentie.

Nu a fost o simplă întâmplare sau un noroc, ci secretul a stat in planificare!

Folosindu-se de aceleasi secrete, au urmat în anii următori vacanțele la care visau. Așa au ajuns în Brazilia, Thailanda și Cambodgia, Singapore, Indonezia și Malaezia, au văzut o mare parte din Europa, iar acum sunt in Cuba, Mexic, Belize și Guatemala.

Cheltuielile lor au fost:

  1. Singapore, Indonezia și Malaezia, cu 1.500 de euro/persoană pentru  2 săptămâni (inclusiv o noapte de cazare la Marina Bay).
  2. : Rio de Janeiro-cascada Iguazu, megalopolisul Sao Paolo și jungla amazoniană - excursia home-made a costat 1.600 de euro de persoană, cu tot cu paragliding.
  3. Thailanda și Cambodgia: insulele exotice Phi Phi, cu dormitul pe insula lui Di Caprio, Phi Phi Leh, incendiarul Bangkok și capitala Cambodgiei, Phnom Penh. Aici cheltuielile cu totul au fost de 1.400 de euro de persoană.
  4. Intreaga luna decembrie, pe care o petrec 10 zile în Cuba, 10 zile în Mexic, 5 în Belize și 8 zile în Guatemala ii costa 2.500 de euro de persoană

Foto: Album Facebook Travelship

Pentru a-și planifica o vacanță cu buget mic, aplică aceeași rețetă bazată pe 7 sfaturi:

1.  Zboara in în zilele in care nu calatoreste toata lumea

Dacă vecinul tău de birou caută bilet de avion de joi pana până duminică seară, caută tu de duminică-marți.

Companiile aeriene știu asta și prețul în zilele de weekend este cu aproximativ 20-25% mai mare decât în zilele din timpul săptămânii (spre exemplu, vinerea și duminica sunt în general cele mai scumpe zile de zbor, iar cel mai bun preț se găsește de multe ori marți cu întoarcere marți sau miercuri cu întoarcere miercuri).

2. Zboara low cost catre un aeroport european. De acolo, ia alt zbor catre destinatia finala

Contează foarte mult și aeroportul din care alegi să zbori. Bucureștiul nu este un hub aerian important în lume, așa că și zborurile către destinațiile externe sunt limitate sau scumpe. Cel mai simplu este să cauți zboruri către destinațiile dorite din unul dintre hub-urile importante ale Europei, cum ar fi: Milano, Bruxelles, Londra, Dublin, Madrid.

După ce ai cumpărat biletul cel mai important, ajungi pe aeroportul de legătură foarte simplu cu un zbor low-cost din București.

Momondo.com și Skyscanner.ro sunt site-urile ce realizează cea mai complexă agregare și căutare la nivel mondial. Cea mai bună perioadă de a căuta un bilet ieftin este între 3 și 6 luni, în funcție de destinație.

Poți să setezi o alertă și lași grijile la ei. Atunci când oferta mult așteptată ți-a apărut pe ecran, ține cont că “alți vânători” văd și ei oferta, așa că în jocul acesta câștigă cel mai rapid.

3. Alege cazarile oferite de localnici

Alege cazări cât mai autentice, în general în mijlocul comunităților cu localnici, însă întotdeauna aproape de zona de interes pentru a economisi timp și bani pe transport.

Varianta cea mai des folosită Airbnb, platforma ce a schimbat industria hotelieră în ultimii ani. Aici, cazați în casele localnicilor și interacționând adesea cu ei, ai parte de cele mai tari experiențe. O alternativă este Couchsurfing prin care localnicii îți pun la dispoziție chiar gratis casa lor.

Dacă preferați totuși varianta unui hotel, există și aici platforme de rezevări foarte eficiente: Booking.com, Agoda.com (foarte bun pe Asia), Kayak.com (care îți oferă opțiunea de a compara prețurile și pe alte platforme hoteliere).

Apropo de comparat, vă sfătuim să porniți orice căutare de cazare după zona dorită și să căutați înainte de a rezerva pe toate platformele.

În afară de casele localnicilor și hoteluri, mai există varianta hostel. Nu vă speriați, multe dintre ele au camere private cu baie și condiții similare celor din hoteluri, dar la prețuri mai mici. Aici vă recomandăm site-ul HostelWorld.com.

Daca nu stai cu localnici, evita site-urile de booking si fa-ti rezervare direct la hotel

Site-urile de booking sunt potrivite doar pentru șederi scurte (1-3 nopți), destinații de city-break, sau în sezon. Pentru orice alt tip de sedere, contacteaza direct hotelul la care vei sta.

Multe hoteluri aplică politica “best rate guaranteed“, prin care ofera clienților un preț egal cu cel mai bun preț găsit prin alte surse. Așa ca dacă găsesesti un deal pe Booking, Agoda, sau alt site, scrie  direct hotelului și cere același preț sau chiar unul mai bun. Negociaza orice sedere care dureaza mai mult de sapte zile.

5. Nu cumpara tururi de la agenții de turism, ci crează-ți propriile trasee

Dacă printr-o agenție ai programul gata trimis pe email astfel încât să vezi principalele atracții, atunci când călătorești singur, îți rămân la îndemână două variante:

Da, noi suntem în prima categorie și preferatele tool-uri când vine vorba de planificarea traseului sunt: NomadicMatt.com (pentru ghidurile foarte bine sintetizate), Inspirock.com (foarte bună pentru o planificare în timp record a traseului), Travel.Sygic.com (pentru harta interactivă cu obiective – îl folosim des înainte de a  lua cazare pentru a ne hotărî asupra zonei).

Ai varianta să rezervi tururi prin agențiile locale, însă această variantă nu ajută deloc să te încadrezi în targetul de buget mic. Totuși, există o variantă mai accesibilă, WithLocals.com, un fel de platformă al tururilor autentice organizate de localnici, după modelul Airbnb sau Uber.

Spre exemplu în Cambodgia am rezervat un tur de jumătate de zi cu o localnică care ne-a plimbat cu propria mașină prin toată zona, ne-a arătat cum trăiesc oamenii acolo și ne-a așezat la masă la ea pentru a gusta o mâncare tradițională gătit de ea. Chiar recomandăm o astfel de experiență!

Cum însă cele mai tari lucruri le știu localnicii, alegem să ne inspirăm puțin și să ne creăm după modelul lor propriul tur, mergând pe aceleși urme. Folosim cel mai des site-urile Tourradar.com (un fel de Google al tururilor), VirtualTourist.com (un Tripadvisor pentru pasionați) și SpottedbyLocals.com (foarte bun pentru locuri autentice).

6.  Mănâncă din locurile de unde mananca si localnicii

De obicei, primul pas este să căutăm tipurile de mâncare tradiționale și recomandările de localuri pe WikiTravel.org (la secțiunea Eat, se găsesc recomandări de localuri în funcție de buget). După, punem și Tripadvisor-ul puțin la treabă pentru a citi review-urile restaurantelor alese de pe WikiTravel.

Alți aliați ai noștri sunt Airbnb-ul (aici îți poți prepara singur mic-dejun-ul sau cina), tururile rezervate prin WithLocals și street food-ul (de care nu ne ferim, ci doar suntem atenți să cumpărăm din locurile în care mănâncă și localnicii).

Foto: Album Facebook Travelship

7.  Planifică-ti majoritatea drumurile si modul de transport de acasă

Când vine vorba de transport, regula nr. 1 este să nu plecăm de acasă înainte de a ne interesa cum e cu transportul în țara respectivă și care sunt cele mai bune variante.

Nu ne urcăm în primul taxi care ne apare în cale, știm dinainte aproximativ cam cât face o cursă și dacă se negociază prețul, dar și programul autobuzelor locale. De multe ori, luăm în calcul varianta de a închiria mașină, scuter sau bicicletă în funcție de distanțe.

În Asia e chiar necesar să intri în negociere, altfel o călătorie cu tuk-tuk-ul prin Bangkok ajunge să te coste cât un taxi în Londra.

De unde ne informăm?

În topul nostru este Rome2Rio.com (îți arată variante multiple de transport, prețuri, program, dar și site-urile de unde poți rezerva), WikiTravel.org (secțiunile Get in și Get around cuprind toate informațiile de bază legate de transport) și atotștiitorul Google Maps.

Și în încheiere, subliniem că toate acestea pot fi făcute în doar câteva ore petrecute pe net în care poți economisi chiar și 1000 de euro.

Urmărește-ne Facebook toata luna decembrie vom posta live din Cuba și America Centrală!

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole