Antena 3 CNN Conținut plătit Cum îți afectează stilul de viață sănătatea fizică și emoțională

Cum îți afectează stilul de viață sănătatea fizică și emoțională

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:06 08 Aug 2022 Modificat la 11:06 08 Aug 2022

Alimentația nesănătoasă, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și stresul sunt o parte dintre factorii care determină starea de sănătate, mai ales în ceea ce privește boli ca cele cardiovasculare ori cancerul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că o creștere a nivelului activităților fizice, dietele mai echilibrate și renunțarea la fumat ar putea preveni până la 80% dintre cazurile de boli coronariene, până la 90% din cele de diabet de tipul 2 și o treime dintre toate tipurile de cancer diagnosticate. Iată mai jos cum îți afectează stilul de viață sănătatea fizică și emoțională.

Ce înseamnă dietă dezechilibrată și care sunt consecințele

O dietă dezechilibrată este una prea bogată în grăsimi, mai ales saturate, zahăr și sare. Consecințele ei sunt numeroase boli, ia printre acestea se numără excesul de greutate, cu forma cea mai gravă, obezitatea morbidă, care sunt, la rândul lor, cauzele a numeroase patologii cronice, de la diabet la maladii cardiovasculare și cancer. 

O dietă cu un conținut ridicat de sare (peste 5 g/zi) este unul dintre factorii de risc pentru hipertensiunea arterială, la rândul ei, cauza bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. 

O dietă dezechilibrată poate fi cauza a numeroase tipuri de cancer, de la cele digestive la cele colorectale și cervicale. 

Deficitul de anumite vitamine și minerale din organism, care ar trebui să fie furnizate de o alimentație echilibrată, poate sta la baza a numeroase boli. De exemplu, deficitul de calciu și proteine afectează sănătatea oaselor, crescând riscul de osteoporoză, dar și a dinților, aceștia devenind mai vulnerabili în fața acțiunii bacteriilor care cauzează carii. 

Acestea din urmă mai pot fi provocate de o alimentație bogată în zahăr, dar și de consumul de băuturi carbogazoase. Legătura dintre alimentație și sănătatea dentară este bilaterală. O dietă dezechilibrată provoacă probleme ale gingiilor și dinților. Pe de altă parte, durerile provocate de gingivite, carii sau pierderea dinților pot duce la dificultăți de alimentație, ceea ce poate determina alegeri dezechilibrate. De aceea este foarte important să ai grijă de sănătatea ta orală. Dacă ai dinți lipsă, mergi la medic și vezi care este cea mai bună soluție, o coroana dentara sau un implant. Dacă porți aparat dentar, cere-i acestuia sfaturi în ceea ce privește igiena și alimentația. 

Ce înseamnă dietă echilibrată

Potrivit OMS, o dietă echilibrată înseamnă consumul zilnic al unei varietăți de alimente care provin, în principal, din surse vegetale, cereale integrale, multe fructe și legume proaspete, cultivate local, grăsimi nesaturate, proteine din leguminoase, carne slabă, precum cea de pasăre și pește, și lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și sare. Consumul de zahăr trebuie să fie unul moderat, iar cel de alcool trebuie să fie limitat spre deloc. 

De ce este sedentarismul un factor al unui stil de viață nesănătos

Bunăstarea fizică este legată de capacitatea de a avea grijă de propriul corp, nu numai în ceea ce privește alimentația, ci și exercițiile fizice. Riscurile sunt departe de a fi neglijabile. Sedentarismul crește riscul de factori clasici de risc cardiovascular, precum excesul de greutate, diabetul, hipertensiunea arterială, dislipidemia. 

Pe de altă parte, multă lume nu știe că nivelul minim recomandat de activitate fizică zilnică este mai ușor de atins decât s-ar crede. Și asta pentru că activitățile fizice includ toate mișcările din viața de zi cu zi, inclusiv cele desfășurate în timp ce faci menajul, grădinărești sau alergi după copii. 

Dacă este posibil, folosește bicicleta pentru transport. Sau pur și simplu mergi pe jos zilnic, într-un ritm mai susținut, minimum 30 de minute. Atunci când te decizi să practici un sport, alege unul care să îți placă și la care știi că nu vei renunța pe termen lung. 

Un stil de viață sănătos are influență și asupra stării de bine psihice. Bunăstarea emoțională se bazează pe capacitatea ta de a înțelege, accepta și adapta emoțiile într-o anumită situație. Iar, atunci când ești sănătos, nivelul de anxietate scade și vei putea să gestionezi stresul mult mai eficient. 

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole