Antena 3 CNN Be EU Cum încurajează Uniunea Europeană energia regenerabilă

Cum încurajează Uniunea Europeană energia regenerabilă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:54 24 Apr 2024 Modificat la 10:54 24 Apr 2024

Sectorul energetic reprezintă cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Aşadar, creşterea energiei regenerabile este esenţială pentru reducerea drastică a emisiilor din sectorul energetic şi atingerea obiectivului ambiţios al UE de neutralitate climatică până în anul 2050.

Peste 20% din energia consumată în UE provine din surse regenerabile. În septembrie 2023, Parlamentul European a votat acordul la care a ajuns cu Consiliul şi prin care se stabileşte un nou obiectiv de 42,5% surse de energie regenerabile până în 2030.

Totodată, eurodeputaţii au cerut emiterea mai rapidă a autorizaţiilor pentru instalaţii noi sau adaptate ce folosesc surse regenerabile de energie, cum ar fi panourile solare şi turbinele eoliene.

Noile instalaţii din "zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse  regenerabile" (care sunt definite de fiecare stat membru) vor trebui să obţină autorizaţii în termen de 9 luni.

Pariul pentru hidrogen regenerabil este pus de Uniunea Europeană. Atunci când hidrogenul este folosit ca sursă de energie, acesta nu emite gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că poate ajuta la decarbonizarea sectoarelor în care sunt greu de scăzut emisiile de CO2.

Deputaţii susţin o creştere a folosirii hidrogenului şi un sistem mai simplu de garantare a originii acestuia, în propunerile lor de actualizare a regulilor UE privind energie regenerabilă.

În prezent, vântul este singura sursă de energie regenerabilă offshore utilizată la scară comercială, dar UE analizează şi alte surse, cum ar fi energia mareelor sau a valurilor, energia solară de la panouri plutitoare şi folosirea algelor pentru biocombustibili.

Cum încurajează UE energia regenerabilă:

- Opţiunea pentru combustibili alternativi;

- Finanţarea infrastructurilor energetice verzi;

- Asigurarea unei tranziţii energetice juste.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole