Antena 3 CNN Actualitate Cum se încheie amiabila între șoferii implicați într-un accident minor. Situații în care este necesară anunțarea Poliției

Cum se încheie amiabila între șoferii implicați într-un accident minor. Situații în care este necesară anunțarea Poliției

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:00 24 Ian 2024 Modificat la 14:00 24 Ian 2024

Din păcate, accidentele rutiere au loc zilnic în România, însă în cazul celor ușoare, soldate doar cu pagube materiale, șoferii pot încheia o constatare amiabilă.

În baza acestui document, unul dintre șoferii implicați își recunoaște vina pentru producerea accidentului. 

Ulterior, șoferul nevinovat își va putea repara mașina în baza asigurării celui din vina căruia s-a produs incidentul rutier.

Este important de știut că această constatare amiabilă poate fi încheiată dacă în accident au fost implicate doar două autoturisme.

Citește și: Ce riscă șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original. Se dau amenzi usturătoare

În imaginile din GALERIE puteți găsi un exemplu de formular pentru amiabilă.

[GAL layout="2"]

Totodată, este important ca accidentul să nu se fi soldat cu rănirea unor persoane.

"Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat prin care […] conducătorii vehiculelor implicate consemnează informaţii privind data şi locul producerii accidentului […] şi informații privind circumstanțele producerii accidentului”, se arată în Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ART. 17 (1).

Formularul de constatare amiabilă este oferit tuturor șoferilor din România, în momentul în care aceștia încheie poliția de asigurare obligatorie RCA.

Cum se completează amiabila?

În cazul unui accident minor în trafic, dacă cele două părți decid să soluționeze incidentul pe cale amiabilă, ambii șoferi au nevoie de următoarele documente pentru a completa corect formularul:

  • Cartea de identitate;
  • Permisul de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Polița RCA.

Constatarea amiabilă trebuie să fie completată de ambii șoferi, într-un singur exemplar. 

Documentul conține două file auto-copiative (scrisul de pe prima pagină se va copia automat pe cea de-a doua), iar după semnarea lui de către ambele părți, originalul va rămâne la șoferul nevinovat, celălalt șofer urmând să primească o copie.

Este important ca documentul să fie completat cu MAJUSCULE, astfel încât informațiile notate să fie ușor de citit. Cel care a produs accidentul va completa câpul A, iar păgubitul câmpul B.

În plus, formularul prevede și realizarea unei schițe cu circumstanțele producerii accidentului.

După completarea integrală a formularului, documentul va fi depus de păgubit la compania de asigurări la care este asigurat șoferul vinovat.

Se recomandă ca documentul să fie depus în cel mult 24 de ore de la producerea accidentului.

Constatarea amiabilă online

Șoferii au opțiunea de a completa și online un formular de constatare amiabilă de accident.

Formularul digital este identic cu cel tipărit și are aceeași valoare juridică, însă șoferii sunt scutiți de completarea cu pixul a informațiilor.

Datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul, iar șoferii scăpă astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație redă dinamica accidentului cu ajutorul sistemului GPS, notează promotor.ro.

Situații în care constatarea amiabilă nu poate fi încheiată

În anumite cazuri, constatarea amiabilă nu poate fi încheiată, fiind necesară prezentarea la Poliție, anume:

  • șoferii nu se înțeleg asupra vinovăției
  • sunt implicate trei sau mai multe vehicule
  • este implicată o terță persoană (de exemplu, gardul unei case a fost avariat de un vehicul scăpat de sub control)
  • unul dintre șoferi nu are actele necesare menționate mai sus.

Șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la Poliție și a anunța ce s-a întâmplat.

Dacă sunt persoane rănite, șoferii au obligația de a suna la 112, fiind interzisă mutarea mașinilor sau părăsirea locului accidentului.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole