Antena 3 CNN Externe Cum încerca un cetățean maghiar să vândă rușilor tehnologie militară americană. A fost prins de trupele speciale pe un aeroport din SUA

Cum încerca un cetățean maghiar să vândă rușilor tehnologie militară americană. A fost prins de trupele speciale pe un aeroport din SUA

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 19:02 27 Aug 2024 Modificat la 19:10 27 Aug 2024

Un cetățean maghiar este acuzat în Statele Unite că a încercat să exporte ilegal tehnologie militară de origine americană în Rusia. Acesta a fost arestat pe Aeroportul Internațional San Francisco, California, fiind acuzat de încălcarea legii privind controlul exporturilor, potrivit unui comunicat al departamentului de Justiției din SUA.

„Cetățeanul maghiar Bence Horvath a încercat să exporte ilegal tehnologie de comunicații radio de origine americană către utilizatorii finali guvernamentali ruși fără licență”, se arată în comunicatul de presă.

„După cum s-a susținut, inculpatul a încercat să achiziționeze aparate de radio de calitate militară pentru entitățile ruse, folosind un lanț multinațional de achiziții pentru a se sustrage de la aplicarea legii”, a declarat procurorul general adjunct Matthew G. Olsen. „Departamentul de Justiție rămâne hotărât să perturbe și să tragă la răspundere rețelele criminale care continuă să alimenteze agresiunea rusă în străinătate și să amenințe securitatea noastră colectivă”, a mai spus acesta.

„Țintirea rețelelor globale ilicite de achiziții care operează în umbră pentru a echipa guvernul rus este una dintre priorităție noastre”, a declarat secretarul adjunct pentru controlul exporturilor Matthew S. Axelrod de la Biroul Industrie și Securitate (BIS) al Departamentului de Comerț. „După cum demonstrează arestarea lui Horvath, nu contează unde vă desfășurați activitatea – atunci când Statele Unite consideră că comportamentul dumneavoastră încalcă legile noastre de export, luăm măsuri.”    

Potrivit documentelor instanței, Horvath și alții au gestionat o rețea multinațională de achiziții care a avut contacte directe cu diverse entități din guvernul rus și a lucrat la proiecte de amploare, cum ar fi construcția de sisteme operaționale de comunicații radio în regiunea Kursk a Rusiei de-a lungul graniței ruso-ucrainene. Plângerea susține că Horvath însuși a aranjat să achiziționeze tehnologie de comunicații radio de origine americană și să introducă o astfel de tehnologie către utilizatorii finali ai guvernului rus printr-o rețea de afiliați din Spania, Serbia, Ungaria, Letonia.

Începând cel puțin în jurul lunii ianuarie 2023, Horvath și alții din rețeaua sa au inițiat discuții cu o mică companie de distribuție radio din SUA despre achiziționarea și exportul în Rusia de radiouri de calitate militară și accesorii aferente fabricate în SUA. În următoarele câteva luni, Horvath și-a continuat eforturile de a asigura acele articole, pe care intenționa să le transbordeze în Rusia printr-un expeditor de marfă din Letonia.

Ca parte a conspirației, Horvath a cumpărat 200 de aparate de radio de calitate militară și a intenționat să le exporte în Rusia, dar nu a avut succes. Serviciul Vamal SUA a reținut transportul, prevenind ca aparatele de radio să cadă în mâinile utilizatorilor finali ruși, mai precizează Departamentul de Justiție american.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole