Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum îi intercepta fosta Securitate pe români. Un om din sistem dă detalii în premieră

Cum îi intercepta fosta Securitate pe români. Un om din sistem dă detalii în premieră

Securitatea. "Big-brotherul" care vedea şi auzea tot ce vorbeau românii în dormitor, la telefon şi chiar pe stradă. La Revoluţia din 1989, sediile Securităţilor din majoritatea judeţelor ţării au fost sparte, iar oamenii au putut fotografia şi filma încăperile de unde erau ascultaţi.

Aurel Ţambrea, fostul şef al Securităţii din judeţul Vrancea, ne-a explicat cum funcţiona sistemul ascultărilor. „Aveam subofiţeri care stăteau şi aşteptau să apară o luminiţă pe panou - însemna că sună telefonul. Subofiţerul asculta şi, când i se părea că e interesant, apăsa pe buton şi începea să înregistreze. Deci nu se înregistra automat. Apoi, aveam ofiţeri de redare, luau la mână casetele şi scriau cu pixul pe hârtie ce idei se desprind din discuţii", spune Ţambrea.
Oficial, casetele cu înregistrările telefonice dinainte de 1989 se află la Piteşti, într-o mare arhivă cu documente provenind din birourile fostei Securităţi. Neoficial însă, mai mulţi şefi judeţeni de Securitate ne-au declarat că discuţiile nu se păstrau întrucât, din lipsă de casete, se înregistra peste, până când o casetă devenea inutilizabilă.

Continuarea, pe historia.ro.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile