Antena 3 CNN Politică Cum gândesc politicienii, cum se comportă şi cât de echilibraţi emoţional sunt. Explicaţiile psihologului Daniel David

Cum gândesc politicienii, cum se comportă şi cât de echilibraţi emoţional sunt. Explicaţiile psihologului Daniel David

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 07:36 07 Oct 2024 Modificat la 19:31 24 Oct 2024

Daniel David, psiholog şi rector al Universității Babeș-Bolyai, a explicat, în emisiunea De-a viaţa ascunselea de la Antena 3 CNN, cum gândesc politicienii, cum se comportă şi cât de echilibraţi emoțional sunt. Mai mult, el a explicat şi care sunt cele trei criterii prin care românii îi pot evalua la alegeri.   

„Psihologia politică este un domeniu foarte puternic în psihologie și există tratate, există studii, există revistă de specialitate în care politicienii sunt analizați prin prisma unor atribute psihologice.

De exemplu, unele care țin de aspectele cognitive cum gândesc, cum iau decizii, altele care țin de aspecte comportamentale, ce tendințe comportamentale au, cum se comportă, altele care țin de aspecte subiectiv-emoționale, adică cât de echilibrați sunt din punct de vedere emoțional, altele care țin de aspecte psiho-biologice, ce tip de temperament au și altele care le combină pe toate astea în structuri de personalitate.

Domeniul este foarte vast, dar am încercat să simplific lucrurile, să transform sau să traduc un volum mare de informații în ceva simplu pentru cetățenii care nu știu psihologie.

Am luat trei puncte de referință care sunt foarte importante și anume cum se raportează un politician. 

Când vorbesc de politician mă refer în primul rând la politician care ocupă și ceva poziții de putere, nu neapărat președinte de partid, dar poate să fie primar, președinte de consiliul județean, structura partidului, poate să ocupe diverse poziții de putere.

  1. Cum se raportează un politician la propriul interes?
  2. Cum se raportează la interesul partidului?
  3. Cum se raportează la interesul țării?

Şi în funcție de cum se combină acești trei factori rezultă o serie de tipologii despre care putem avea unele informații care să ne ajute în procesul de decizie.

Ar fi bine să fie concurență între cele trei, dar dacă te uiți la cele trei criterii sau cei trei factori, vezi că unii politicieni sunt politicieni care pun accent foarte mare pe interesul propriu, nu sunt foarte interesați de ce se întâmplă cu partidul din care fac parte.

Adică partidul este văzut mai degrabă ca un vehicul pentru succesul personal și nu le pasă neapărat de implicațiile pentru țară. Deci sunt politicieni care caută mai degrabă să-și satisfacă nevoia de putere, nevoia de control, poate nevoia de îmbogățire, folosind partidele ca vehicule politice", a explicat psihologul Daniel David.

Cele trei categorii de oameni din clasa politică  

În continuare, el a explicat şi cele trei categorii de oameni întâlnite des în sfera politică, subliniind interesele care îi motivează cel mai mult.

Traseiştii politici -  Sunt oameni care vezi de obicei că sunt traseişti, merg de la un partid la altul, își negociază toate pozițiile, în discurs îi auzi că nu au neapărat un discurs care să țină de o ideologie.

Oameni politici de partid - Sunt oameni care deja sunt legați de partidul din care fac parte. Când vorbesc îți dai seama că înțeleg. ideologia, exprimă interesele partidului. Sunt oameni care nu sunt, după mine, atât de periculoși ca cei din prima categorie, fiindcă trebuie să recunoaștem, într-o democrație, puterea politică se exercită prin intermediul partidelor. Deci este clar că trebuie să-ți pese de partidul din care faci parte, să te bați pentru partidul respectiv. Sunt oameni care știu să facă un pas în lateral, de dragul partidului sau poate chiar în spate, așteptând să le vină rândul cândva, mai încolo. Sigur că există aici un risc, în sensul că mulți sunt atât de mulți legaţi de partid, încât nu le pasă de interesul țării. 

Oameni de stat - politicieni cărora le pasă în primul rând de țară. Oamenii ăștia sunt capabili să facă un pas în spate, să facă un pas în lateral. Dacă au putere într-un partid, să susțină oameni care sunt din afara partidului, pentru interesul țării. Oameni din afara partidului.

Sigur că aici am în minte modelul, de exemplu, vechilor lideri, nu știu modelul Brătienilor, care știau când să se retragă, refuzau poziția de prim-ministru, că era mai indicat pentru țară la momentul cheie să fie altul. Știm că o să-i vină rândul cândva, fiindcă totdeauna este loc pentru un om de stat. Altfel spus, faptul că ai făcut un pas în spate sau unul lateral sau că ai susținut pe cineva nu înseamnă că tu eşti scos din joc. Dimpotrivă, devii mai puternic, fiindcă lumea vede că ești un politician căruia-i pasă de țară și când va fi momentul, tu vei avea un cuvânt foarte greu de spus despre ce se întâmplă în pozițiile de putere și în partide", a spus psihologul Daniel David, la Antena 3 CNN. 

 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole