Antena 3 CNN Meteo Cum funcționează radarele inteligente ale ANM care detectează fenomene meteo extreme: „Înseamnă avertizarea timpurie a populației”

Cum funcționează radarele inteligente ale ANM care detectează fenomene meteo extreme: „Înseamnă avertizarea timpurie a populației”

de Mia Lungu    |   

ANM are în dotare un nou sistem de radare ultra-performant care avertizează populația și autoritățile din timp în cazul fenomenelor meteo extreme. Radarele pot detecta furtunile chiar și de la o distanță de 230 de kilometri. Totodată, România este prima țară care va găzdui primul centru european de agrometeorologie din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale. Centrul va oferi date vitale pentru a combate efectele secetei.

„Administrația Națională de Meteorologie are în implementare proiectul INFRAMETEO. Având în vedere implementarea și operaționalizare a celor șapte radare noi dual-polari-metrice, monitorizăm formațiunile noroase precipitabile din aria de acoperire a radarului, alte produse, furtuni convective, cantitatea de apă pe coloana atmosferică.

Nu în ultimul rând, continuăm și cu ceea ce înseamnă posibilitatea de identificare a condițiilor favorabile de furtuni convective severe, generatoare de căderi de grindină.

Devenim mai performanți în ceea ce privește posibilitatea atenționării din timp, pentru că avem implementat cu o performanță superioară ceea ce înseamnă avertizarea timpurie, astfel încât atât autoritățile, cât și media, dumneavoastră, populația, să fie informată din timp asupra a ceea ce înseamnă avertizările și prognozele, mai ales de vreme severă imediată, dar și cele generale.

România este prima țară a Organizației Meteorologice Mondiale care va găzdui primul Centru European de Agrometeorologie la sfârșitul anului 2027, să putem să atingem ținta zero dezastre climatice. Este o ambiție la nivelul la nivel internațional, dar ceea ce este foarte important să aducem experiența internațională la nivel național, să putem să rămânem în elita meteorologiei europene și internaționale și să facem față provocărilor în ceea ce privește schimbările climatice și efectele schimbărilor climatice asupra fiecărui sector economic.”, a explicat Directoarea ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Subiecte în articol: ANM fenomene meteo extreme Elena Mateescu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile