Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Cum funcționează Pilonul III

Cum funcționează Pilonul III

9 minute de citit Publicat la 23:45 19 Oct 2021 Modificat la 12:52 21 Oct 2021
  • Dacă un participant încetează plata contribuţiei, acesta îşi păstrează drepturile, conform regulilor schemei de pensii facultative, cu excepţia cazului în care a solicitat un transfer de lichidităţi băneşti către alt fond de pensii facultative; 
  • Dacă un participant devine incapabil de a presta o muncă, ca urmare a invalidităţii, acesta va avea dreptul să folosească activul personal în conformitate cu normele adoptate de ASF; 
  • Dacă un participant decedează înainte de pensionare, activele personale, evaluate la acea dată, se distribuie beneficiarilor conform actului de succesiune şi normelor în vigoare.

Participantul la un fond de pensii facultative din România, care a fost detaşat într-o altă ţară are dreptul la continuarea plăţii contribuţiilor la acel fond pe durata detaşării sale. În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European, participantul şi beneficiarul îşi mențin dreptul la pensia facultativă câştigat în cadrul schemelor de pensii facultative din România, urmând ca aceasta să se plătească în acel stat, în cuantumul rămas, după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plăţii.

DE REȚINUT: 
Participantul reprezintă persoana care a semnat un act individual de aderare volițional la un fond de pensii facultative Pilon III, contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond de pensii facultative şi care are în viitor un drept la o pensie facultativă. 

Beneficiarul reprezintă moştenitorul participantului, definit conform prevederilor Codului civil.

Participantul este proprietarul activului personal din contul său. Activul personal nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite, sub sancţiunea nulităţii. 

Contribuţiile se colectează pe baza codului numeric personal în conturile individuale ale participanţilor. Contribuţiile la un fond de pensii facultative şi transferurile de lichidităţi băneşti se convertesc în unităţi de fond şi diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale. Contribuţiile şi transferul de lichidităţi băneşti la un fond de pensii facultative se convertesc în unităţi de fond în maximum 4 zile lucrătoare de la data încasării acestora.

UTIL: 
Activul personal reprezintă suma acumulată în contul unui participant, egală cu numărul de unităţi de fond deţinute de acesta, înmulţite cu valoarea la zi a unei unităţi de fond. 

Activul net total al fondului de pensii facultative la o anumită dată reprezintă valoarea care se obţine prin deducerea valorii obligaţiilor fondului din valoarea activelor acestuia la acea dată. 

Valoarea unităţii de fond este raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată şi numărul total de unităţi ale fondului la aceeaşi dată.

Valoarea activelor nete şi valoarea unităţii de fond ale unui fond de pensii facultative se calculează atât de către administrator, cât şi de către depozitar, în fiecare zi lucrătoare şi se comunică ASF în aceeaşi zi. Valoarea activelor nete şi valoarea unităţii de fond ale unui fond de pensii facultative sunt supuse anual auditării de către un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România.

Administratorul fondului de pensii poate fi o societate de pensii, o societate de administrare a investiţiilor, o societate de asigurări, autorizate de ASF pentru a administra fonduri de pensii facultative şi, opţional, pentru a furniza pensii private. Administratorul elaborează o declaraţie privind politica de investiţii, în formă scrisă, care cuprinde: strategia de investire a activelor, în raport cu natura şi durata obligaţiilor; metode de evaluare a riscurilor investiţionale; procedurile de management al riscului; metoda de revizuire a regulilor de investire; persoanele responsabile de luarea deciziilor şi realizarea investiţiilor, procedurile pentru luarea deciziilor. Administratorul revizuieşte şi completează declaraţia privind politica de investiţii ori de câte ori intervine o schimbare importantă în politica de investiţii sau cel puţin o dată la 3 ani, informând participanţii referitor la noua politică investiţională.

Prospectul schemei de pensii facultative este elaborat şi propus de către administrator şi autorizat de ASF. Prospectul schemei de pensii facultative reprezintă documentul care cuprinde termenii contractului de administrare şi ai schemei de pensii facultative. Schema de pensii facultative reprezintă sistemul de termene, condiţii şi reguli pe baza cărora administratorul colectează şi investeşte activele fondului de pensii facultative, în scopul dobândirii de către participanţi a unei pensii facultative.

Schema de pensii facultative vă furnizează informații despre: 

  • denumirea şi sediul administratorului; 
  • condiţiile de dobândire a calităţii de participant la un fond de pensii şi modalitatea de aderare, conform prevederilor legale în vigoare; 
  • cuantumul minim al contribuţiei la fondul de pensii facultative, precum şi modalitatea de plată a acesteia; 
  • modalitatea de împărţire între participanţi a rezultatelor din investiţii; 
  • principiile investiţionale ale fondului de pensii facultative; 
  • riscurile financiare, tehnice şi de altă natură implicate de activitatea de administrare a pensiilor facultative; 
  • natura şi distribuţia riscurilor; 
  • dreptul exclusiv de proprietate al participanţilor asupra sumei existente în conturile individuale; 
  • condiţiile începerii şi plăţii prestaţiilor facultative; 
  • condiţiile de acordare a pensiei facultative în caz de invaliditate; 
  • nivelurile maxime ale comisioanelor suportate de participant, defalcate pe categorii; 
  • periodicitatea şi procedura de raportare către participanţi; 
  • condiţiile şi procedurile de încetare a participării şi de transfer la un alt fond de pensii facultative.

Administratorul investeşte în:

  • instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la o bancă, persoană juridică română, sau la o sucursală a unei instituţii de credit străine autorizată să funcţioneze pe teritoriul României şi care nu se află în procedura de supraveghere specială ori de administrare specială sau a cărei autorizaţie nu este retrasă, fără să depăşească un procent mai mare de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 70% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale din România sau din statele membre ale Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 30% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România, din statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 50% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • titluri de stat şi alte valori mobiliare emise de state terţe, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative;
  • obligaţiuni şi alte valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate, emise de autorităţile administraţiei publice locale din state terţe, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • obligaţiuni şi alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, dacă aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate şi îndeplinesc cerinţele de rating, în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte ţări, în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative; 
  • alte forme de investiţii prevăzute de norme. Investiţiile sunt efectuate în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României privind operaţiunile valutare.

Fondul de pensii facultative Pilon III trebuie autorizat de ASF. Denumirea fondului de pensii facultative va conţine sintagma “fond de pensii facultative”.

IMPORTANT: 
ASF publică Registrul fondurilor de pensii private şi al administratorilor şi orice modificare privind suspendarea sau retragerea autorizaţiilor. Retragerea autorizației ASF poate fi realizată la cerere, ca sancțiune sau când numărul de participanţi a scăzut şi se menţine sub minimul legal timp de un trimestru.

Toate informaţiile privind fondurile de pensii facultative sunt furnizate de către administrator. Administratorul publică şi pune la dispoziția oricărui participant la un fond de pensii facultative un raport anual cu informaţii corecte şi complete despre activitatea desfăşurată în anul calendaristic precedent. De asemenea, administratorul informează fiecare participant, la ultima adresă comunicată: 

  • anual, în scris, despre activul personal, respectiv numărul de unităţi de fond şi valoarea acestora, precum şi despre situaţia administratorului.
  • în termen de 10 zile calendaristice, orice informaţie relevantă privind schimbarea regulilor schemei de pensii facultative. 
  • la cerere, informaţii detaliate şi de substanţă privind riscul investiţiei, gama de opţiuni de investiţii, dacă este cazul, portofoliul existent de investiţii, precum şi informaţii privind expunerea la gradul de risc şi costurile legate de investiţii.
  • Potrivit legii, comisionul de administrare se constituie din: 
  • deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 5%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond; 
  • deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

DE REŢINUT: 
Toţi participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au aceleaşi drepturi şi obligaţii şi li se aplică un tratament nediscriminatoriu. Participanţii şi beneficiarii la un fond de pensii facultative au dreptul la egalitate de tratament şi în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European. În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau reşedinţei într-o altă ţară, participanţii optează între a plăti în continuare contribuţiile la un fond de pensii facultative din România sau a plăti contribuţii la un alt fond de pensii. Nici o persoană care doreşte să devină participant nu poate fi supusă unui tratament discriminatoriu şi nu i se poate refuza calitatea de participant, dacă aceasta este eligibilă.

Un administrator poate administra unul sau mai multe fonduri de pensii facultative, pentru fiecare fond având un prospect al schemei de pensii facultative distinct şi autorizat. Administratorul nu poate delega răspunderea privind administrarea fondului de pensii facultative. Încredinţarea executării anumitor obligaţii către un terţ nu exonerează administratorul de răspundere. 

Administratorul care a primit contribuţii pe o perioadă de cel puţin 24 de luni calculează, în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii facultative pentru ultimele 24 de luni şi o comunică ASF. 

Lunar, ASF publică: 

  • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative pentru ultimele 24 de luni; 
  • rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii facultative pentru ultimele 24 de luni; 
  • rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor.

Rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative reprezintă rata anualizată a produsului randamentelor zilnice, măsurate pe o perioadă de 24 de luni; randamentul zilnic al unui fond este egal cu raportul dintre valoarea unei unităţi de fond din ziua respectivă şi valoarea unităţii de fond din ziua precedentă. 

Rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor reprezintă cea mai mică valoare dintre rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor în perioada respectivă, diminuată cu 4 puncte procentuale, şi 50% din rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor în perioada respectivă. 
Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor reprezintă suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecărui fond şi ponderea medie a fondului în totalul fondurilor de pensii facultative pe perioada respectivă. 

În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii din România în 4 trimestre consecutive, ASF retrage autorizaţia administratorului respectiv, aplicând procedura privind administrarea specială.

Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III

Ce este pensia facultativă?

Participarea la un fond de pensii facultative

Protecția participantului

Citește mai multe din Ghidul pensiilor private din România
» Citește mai multe din Ghidul pensiilor private din România
TOP articole