Antena 3 CNN Life Cum facem diferenţa între insolaţie şi toxiinfecţie alimentară. Dr. Adrian Marinescu: „Riscul e mai mare de a face o formă severă"

Cum facem diferenţa între insolaţie şi toxiinfecţie alimentară. Dr. Adrian Marinescu: „Riscul e mai mare de a face o formă severă"

2 minute de citit Publicat la 13:30 15 Aug 2024 Modificat la 14:18 18 Aug 2024

Toxiinfectia alimentară este o problemă de sănătate frecventă, care afectează milioane de persoane, la nivel mondial, în fiecare an. Este cauzată de consumul de alimente sau de băuturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziți.

În peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de apariția infecției, iar medicul infecționist Adrian Marinescu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre cum ne putem proteja de aceasta neplăcere.

"De multe ori, toxiinfecție alimentare pleacă de la băuturi și băuturile înseamnă inclusiv apa. De pildă, o sticlă de apă dacă stă foarte mult timp în căldură are mari șanse să dea toxinfecția alimentară, lucru pe care nu prea îl știm.

Dacă avem o imunitate destul de bună nu ne poate afecta o bacterie. Putem face o toxiinfecție alimentară, dar o simțim doar o zi, de exemplu.

Cele mai frecvente alimente asociate cu toxiinfecția alimentară

  • carnea de pui, curcan, vită, porc crudă, pregătită insuficient
  • fructe, legume proaspate, nespălate
  • germenii de grâu
  • laptele crud (nepasteurizat)
  • brânzeturi moi, cremoase
  • înghețată, iaurt
  • ouă nefierte
  • fructe de mare, crustacee crude
  • făină brută (inclusiv aluatul)
  • condimente

Când mergem la medic în caz de toxiinfecție alimentară

  • sânge în scaun
  • febra înaltă (>38.30C)
  • vărsaturi frecvente
  • scăderea, absența urinarii
  • gura uscată, senzație intensă de sete
  • amețeala, stare de slăbiciune generalizată
  • diaree care persistă > 3 zile
  • durere severă abdominală care nu se ameliorează după scaun

La insolație lucrurile sunt clare. Există o durere de cap şi mai este şi această supraîncălzire a organismului atunci când ne expunem la soare pe o perioadă lungă de timp. Sunt două aspecte importante. Dacă e și efort pe lângă soare, riscul e mai mare de a face o formă severă.

Din păcate, când stăm la soare, nu ne hidratăm. Dacă m-aș și hidrata corespunzător, probabil că aș trece mai ușor în momentul în care apare insolația, care seamănă cu toxiinfecția alimentară. Dacă un copil stă foarte mult în soare și ajunge la insolație la o formă severă poate chiar să-i pună viața în pericol", a spus medicul Adrian Marinescu.

Simptomele infecției cu E-Coli

  • dureri/crampe abdominale severe, cu debut brusc
  • Diaree apoasă, care începe la câteva ore după ce s-a declanşat durerea
  • scaune cu sânge  
  • greață și, în unele cazuri, vărsături
  • oboseală rezultată din deshidratare  

Cum gestionăm o intoxicație alimentară

  • trusă cu medicamente
  • asigurare de sănătate
  • contactați medicul de familie
  • ajutor medical dacă situația nu se ameliorează

Cei mai frecvenți germeni care duc la toxiinfecți alimentare

  • Norovirus (anterior denumit virus Norwalk)
  • Salmonella
  • Clostridium perfringens
  • Campylobacter
  • Staphylococcus aureus

Medicamente de luat în trusa de vacanță

  • pentru durere, febră
  • pentru răceala
  • pentru răul de mașină
  • pentru diareea călătorului
  • pansament gastric antiacid
  • pentru constipație
  • pentru reacții alergice ușoare
  • unguente antiinflamatorii 
  • gel pentru intepaturi de tantari, capuse
  • unguente antifungice pentru infecții cutanate
  • unguente antibacteriene

Există anumite aspecte de care puteți ține cont atunci când plecați în vacantă astfel încât să puteți evita o intoxicație alimentară. Printre cele mai importante sunt cele legate de igiena mâinilor, de igiena locului în care luați masa şi de felul în care au fost preparate alimentele.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole