Primele rezultate la BAC 2019 vor fi publicate pe site-ul EDU.RO, până în ora 12.00, dar și pe www.antena3.ro.
Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 - 16.00.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie.
Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi - 116.316 din promoţia curentă, respectiv 19.771 din cele anterioare.
Cum se face CONTESTAȚIE LA BACALAUREAT
Rezultatele obtinute la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale nu se contesta.
Presedintele, impreună cu unul dintre vicepresedinti, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestatiile la Bac 2019 si le inregistreaza.
Cererile prin care se contesta notele obtinute la evaluarea initiala, insoţite de un borderou in care se precizeaza numele candidatilor si probele, respectiv disciplina/disciplinele pentru care este depusa contestatia se inaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de catre un delegat al comisiei din centrul de examen.
Dupa terminarea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, in comparaţie cu cele acordate initial. In situaţia in care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie, formata din alti profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat intţial lucrarile in centrul de contestatii.
Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii.
Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei cinci la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei șase cel puţin, la probele scrise.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are următoarea structură:
15 - 19 iulie, înscrierea candidaţilor
26 iulie - înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
21 august - Limba şi literatura română - proba Ea) - proba scrisă
22 august - Limba şi literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă
23 august - proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă.
Pe 26 august se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - proba scrisă, pe 27 şi 28 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, pe 29 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, pe 30 august şi 2 septembrie - evaluarea competenţelor digitale - proba D.
În zilele de 2 - 3 septembrie se va face evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională - proba C, iar pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12.00 - 16.00).