În primul rând, ne certăm pentru că, atunci când ne ducem musafiri sau când ne vin musafiri, se pot isca discuţii de la orice, inclusiv de la mâncare. Când se nasc astfel de discuţii e bine să răspundem frumos, liniştiţi. Fiecare are propria lui dorinţă şi nu poţi impune cuiva să ţină regim sau alte lucruri. Dacă cineva nu doreşte să mănânce, să fie sănătos.
Până la urmă, aceste zile sunt rare şi faptul că mâncăm combinat, şi proteină animală, nu e aşa o mare problemă. Mai ales cei care au ţinut 40 de zile, e important să nu îi dai imediat ficatului. După 40 de zile, organismul îşi schimbă modalitatea de a se curăţa, de a se dezintoxica.
Se găseşte întotdeauna o mătuşă sau oricine să întrebe: dar tu când te măriţi? De ce nu te măriţi? De ce nu faceţi un copil? Poate că chestia asta e dueroasă pentru persoana respectivă. Este o discuţie incomodă. Poate că vrea să se mărite, dar nu are cu cine şi poate că e punctul ei dureros.
Trebuie să ne abţinem să punem întrebări din astea încuietoare, incomode. Poate că sunt vulnerabilităţile şi durerile cuiva şi poate apăsăm pedala pe chestiile alea. E bine să nu fim atât de curioşi. Şi de acolo încep tot felul de discuţii. Nu trebuie să discutăm la masă gusturile nimănui, alegerile nimănui şi ajungem la politică.
Nu există masă unde să nu se discute politică. Unii sunt pro, unii sunt contra, alţii sunt neutri, dar chiar şi cei neutri au o părere. Va fi şi discuţia despre război. Eu zic să nu discutaţi despre război pentru că nu este momentul. Foarte mulţi îşi fac duşmani din chestia asta, când încep să discute politică.
Cum evităm certurile de sărbători, la masă cu familia şi prietenii
Nu vorbim despre politică pentru că dacă discutăm despre politică ne ducem şi în război. Eu zic să ne bucurăm, să dansăm, să ascultăm o muzică. Ne distrăm, avem copiii cu care ne distrăm, nepoţii cu care să ne jucăm. Vom găsi ceva de făcut şi fără să discutăm politică.
Mai există şi această viziune asupra vieţii. Nu trebuie să impunem nimănui legile noastre ale vieţii. Se spune că viaţa şi timpul sunt doi învăţători foarte buni. Viaţa te învaţă ce este timpul şi timpul te învaţă ce este viaţa.
De aceea nu trebuie să impunem nimănui ceea ce ni se întâmplă sau ce vrem noi să trăiască. Nu poţi să impui nimănui părerea ta. Poţi să o exprimi, dar nu o susţii ca un mod de viaţă. Îţi vezi de treabă pentru că nu ai nevoie de chestia asta pentru că de aici încep divergenţele.
După ce beau un pahar, mulţi îşi aduc aminte de trecut şi începe cearta. E bine să ne bucurăm. Atât timp cât ne vom bucura, când ne întâlnim, să preţuim clipa întâlnirii şi frumuseţea sărbătorii.
Am o rugăminte la fetele tinere, căsătorite: nu vă bârfiţi bărbaţii! De câte ori bârfiţi bărbatul cu care vă culcaţi în pat de atâtea ori vă loviţi în organele genitale. Şi să nu vă întrebaţi de ce nu faceţi copii, de ce faceţi fibroame.
Nu îl suporţi? Taci din gură, lasă-l, pleacă, ignoră-l, dar nu îl bârfi. Dacă sunt mai multe femei, obligatoriu vor vorbi despre bărbaţi, iar dacă sunt bărbaţi vor vorbi despre femei. Dacă soţul tău nu are nimic pentru care să îl lauzi, taci.
Ce e mai bârfitor decât un om beat? Bărbaţii. Bărbaţii mai găsesc şi alte teme de discuţii, despre aparaturi, telefoane, maşini. Dar femeile nu au decât subiectul cosmetică, rochii şi apoi trec la subiectul bărbaţi.
Orice discuţie contradictorie o abandonezi din start. Dacă vezi că ia o turnură către contradictoriu, mă scuzaţi, mă duc, am treabă. Rupeţi această discuţie şi nu o lăsaţi să meargă mai departe.