Antena 3 CNN Life Sănătate Cum şi cât stăm la soare, ca să profităm de efectele benefice. Dr. Ruxandra Constantina: „Soarele alungă melancolia şi tristeţea"

Cum şi cât stăm la soare, ca să profităm de efectele benefice. Dr. Ruxandra Constantina: „Soarele alungă melancolia şi tristeţea"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:00 15 Iun 2024 Modificat la 08:00 15 Iun 2024

A venit vara și ne bucurăm în sfârșit de căldură și de soare, dar rămâne actuala întrebare, dacă soarele ne este prieten sau dușman. 

Depinde doar de noi să profităm de efectele binefăcătoare ale razelor solare și să evităm efectele adverse, unele grave, ale expunerii prelungite. 

„Soarele ne face bine. Este incriminat ca dușmanul nostru, dar nu este. El este prietenul sănătății noastre, pentru că ne oferă și acea tentă sănătoasă, bronzantă a pielii, dar stimulează şi imunitatea. 

Foarte important mai este că el stimulează activarea vitaminei D la nivelul pielii și absorbția ei. 

O expunere de 30-60 de minute la soare echivalează cu o doză de 10.000 de unități de vitamina D, plus că înlătură și senzația de melancolie, tristețe, depresie și ameliorează și durerile articulare. Deci este prieten și va rămâne în continuare", a spus dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, la emisiunea Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.

Însă, ce avem noi de făcut este să ne expunem cu grijă la razele solare, la ore potrivite şi să ne protejăm cu cremă.

Crema cu factor de protecţie ne apără de razele UV ale soarelui atunci când statul este repetat la interval de câteva ore. 

Medicii spun că dacă ne-am dat cu cremă dimineaţa, nu înseamnă că putem să ne culcăm pe o ureche şi să stăm toată ziua pe plajă.

„Doar că razele ultraviolete sunt din ce în ce mai puternice, avem explozii solare, stratul de ozon s-a micșorat și atunci trebuie să ne expunem rațional.

Acum a apărut o cremă cu factor de protecție 100. Dar şi cu factor 1000 dacă va apărea, nu ne va proteja 100%.

Există obiceiul să-ți dai cu crema aceea de protecție și să stai la soare când te trezeşti, eventual la ora 10-11 până seara. 

Sunt oameni care stau pe plajă, la ștranduri alături de copii toată ziua. Şi, atunci, nu ne protejează nimic. 

Dar vorbim nu numai de efectele negative asupra pielii, adică îmbătrânire, reducerea elasticității, distrugerea fibrelor de colagen, razele ultraviolete tip A, dar, mai mult, apar arsurile, alergiile și temutul cancer de piele", a explicat dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, la Antena 3 CNN.

Efectele benefice ale soarelui asupra noastră

- soarele are efecte binefăcătoare extraordinare asupra fizicului şi psihicului nostru, intern şi extern 

- creşte imunitatea, favorizează activarea vitaminei D la nivelul tegumentului

- ameliorează durerile articulare

- înlătură melancolia şi tristetea

- la nivelului tegumentului, pielea capătă o tentă arămie plăcută şi sănătoasă

Efectele negative ale soarelui, la expunere prelungită

- îmbătrânirea prematură a pielii, îngroşarea şi pigmentarea ei

- favorizează apariţia ridurilor

- poate determina arsuri şi alergii solare, insolaţie

- poate favoriza scăderea acuităţii vizuale, leziuni ale retinei şi, pe termen lung, poate declanşa temutul cancer de piele.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole