Antena 3 CNN Actualitate Cum ar câştiga bani Austria din zahărul produs la noi şi ce zahăr consumă, de fapt, românii

Cum ar câştiga bani Austria din zahărul produs la noi şi ce zahăr consumă, de fapt, românii

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:24 10 Dec 2022 Modificat la 16:23 10 Dec 2022

Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România este Agrana Zucker A.G, iar compania ar fi pus în practică o "schemă" prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă – de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în România -, iar românii consumă zahăr Coronița sau Mărgăritar "origine din UE și din afara UE", potrivit gandul.ro.

În anul 1998, compania Agrana Zucker A.G. a cumpărat S.C. Danubiana Roman S.A., S.C. Zahărul S.A Buzău şi S.C. Beta Țăndărei S.A. 

Acum, compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei (AGFD Țăndărei a fost preluată de grupul Agrana în 2001).

Citeşte şiRăzvan Nicolescu: "Austria trebuie dată în judecată pentru votul negativ la Schengen. Nu cred că votul este legal"

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, fabricile de zahăr au optat pentru "o administrare și un management mai eficient", și așa a fost înființată compania Agrana România. În anul 2018, Agrana Romania S.A. devine Agrana Romania S.R.L, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.

În anul 2021, cifra de afaceri a Agrana România a fost de 675.517.983 RON și, așa cum afirmă reprezentanții companiei, peste 100.000 de tone sunt produse anual în țara noastră.

Activitatea principală a companiei Agrana România este producerea de zahăr, atât din zahăr brut importat, cât și din sfeclă de zahăr. Dar, spun sursele citate, cu toate că Agrana produce în România zahăr din sfecla de zahăr, pe piața din România pune în vânzare produsele – Zahar Coronița și Zahăr Mărgăritar. Numai că este vorba despre "un zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE".

Mai mult, aceleași surse dezvăluie și "mecanismul" prin care zahărul produs în România pleacă spre alte zări, iar românii cumpără, la raft, doar zahăr originar "din UE și din afara UE", așa cum este specificat, de altfel, pe punga de zahăr "Coronița".

Zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs în țara noastră, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportat către alte destinații "mai atractive".

"Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firmă-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive. Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsam păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească", avertizează sursele citate.

O astfel de abordare este explicată prin faptul că Agrana nu ar vrea să plătească taxe și impozite statului român, profitul fiind încasat – prin intermediul unui trader "care este tot compania lor" – tot în Austria.

"Și asta doar pentru a nu plăti 16% pe profit. Pe orice pungă de la raft scrie "Fabricat în UE și non-UE". Ar trebui să scrie "Fabricat în România". Este singurul produs din țară care are acest mesaj pe el, iar OPC-ul nu ia măsuri din cauza ambasadei Austriei", mai spune sursa citată.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole