La peste 600 de ani de când locuitorii din localitatea mehedinţeacă Ponoare l-au alungat pe Sfântul Nicodim, sătenii de astăzi îl readuc pe sfânt în mijlocul lor, dăruindu-i o biserică, ca semn al împăcării.
În zona de nord a Mehedinţiului, la Ponoare, unde tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie, a avut loc sâmbătă, 21 iulie, sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana”. Astfel, la peste 600 de ani de când locuitorii acestor plaiuri l-au alungat pe Sfântul Nicodim, localnicii îl readuc pe sfânt în mijlocul lor, dăruindu-i o biserică, ca semn al împăcării.
Legenda spune că la Mănăstirea Vodiţa, lui Nicodim i-a apărut în vis un trimis al lui Dumnezeu care i-ar fi spus cum trebuie să arate locul unde să ridice o a nouă mănăstire. Era vorba de un izvor care iese dintr-un munte stâncos, cu pante abrupte, mai puţin accesibile, cu pădure şi împrejurimi liniştite. Nicodim a ajuns în satul Nadanova şi împreună cu preotul de aici a plecat de-a lungul râului Coşuştea până la Isverna, unde au vizitat Peştera, locul de unde izvorăşte apa de sub munte. Locul nu semăna cu cel arătat în vis. După trei zile de căutări au plecat spre Ponoarele, prilej cu care s-au abătut în satul Turtaba, unde trăiau puţini oameni, dar foarte ospitalieri. De aici şi-au continuat drumul spre Ponoare şi după ce au trecut peste Podul lui Dumnezeu au poposit pe Valea Strâmtă prin care se scurge apa ce coboară zgomotos de pe panta muntelui stâncos.
Citește mai mult pe adevarul.ro