Antena 3 CNN Life Cum asiguri un consum eficient de energie, păstrând confortul din locuință – 3 aspecte de care să ții cont

Cum asiguri un consum eficient de energie, păstrând confortul din locuință – 3 aspecte de care să ții cont

Consumul eficient de energie este, de cele mai multe ori, asociat eronat cu impunerea anumitor restricții în comportamentul de consum.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cu toate acestea, există posibilitatea de a obține optimizare energetică, păstrând în același timp confortul din locuință. Tot ceea ce trebuie să faci în acest sens este să te informezi din surse oficiale și să aplici metodele care se potrivesc stilului tău de viață, deoarece tu ai puterea de a-ți îmbunătăți obiceiul de consum.

Descoperă, în cele ce urmează, cum asiguri un consum eficient de energie, păstrând același nivel de confort în locuință.

Folosește electrocasnice eficiente energetic

Electrocasnicele care fac parte din clasele superioare de energie (A, B) contribuie într-o mare măsură la obținerea unei eficiențe energetice într-o locuință, însă, pe lângă a le deține, este recomandat să știi să le folosești corect, pentru a consuma cât mai puțină energie electrică.

Un consum corect nu înseamnă a nu mai folosi aparatele deloc sau a le elimina complet, ci a ține cont de câteva reguli, sfaturi și recomandări, precum și de îmbunătățirea obiceiului de consum.

De exemplu, într-un apartament cu 2 camere, la bloc, cei mai mari consumatori de energie sunt aragazul electric, fierul de călcat, mașina de spălat rufe și cuptorul cu microunde. Iată, conform experților Energy Policy Group (EPG), colaboratorii noștri, cum poți să-ți ajustezi obiceiul de consum, astfel încât să obții un consum eficient de energie al acestora:

  • pornește aragazul electric strict atunci când îl folosești și taie ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi gătirea acestora;

  • atunci când folosești fierul de călcat, alocă-ți timp să calci toate hainele care necesită acest lucru. În acest mod, eviți răcirea și reîncălzirea fierului de călcat pe parcursul unei zile sau săptămâni;

  • în ceea ce privește eficientizarea consumului mașinii de spălat rufe, folosește-o doar atunci când cuva mașinii este plină și ai suficiente haine pentru un ciclu de spălare;

  • cuptorul cu microunde poate fi scos din priză atunci când nu este folosit. Nu uita, totodată, să îl cureți lunar pentru a asigura o funcționare optimă.

Fii smart pe energie și descoperă mai multe detalii despre cum poți reduce consumul de energie electrică într-un apartament cu 2 camere.

Alege un sistem de încălzire potrivit nevoilor tale

Pentru un plus de confort termic, există mai multe sisteme de încălzire la care poți să apelezi: prin pardoseală, centrală termică, radiatoare etc. Dintre acestea, unul dintre cele mai bune sisteme care pot asigura un consum eficient de energie este cel cu centrala termică pe gaz cu condensare. Conform specialiștilor Enel și EPG, eficiența medie anuală a unei astfel de centrale este de 95-99%.

Mai mult decât atât, datorită reutilizării gazelor de ardere și a eliminării acestora în atmosferă la temperaturi mici, de aproximativ 55°C, amprenta de carbon a unei astfel de centrale este mai redusă decât în cazul centralelor convenționale.

Acordă atenție sistemului de izolare a locuinței

Există percepția că este suficient ca pereții să fie izolați pentru un sistem eficient, însă, conform EPG, prin pereți se pierde 35% din căldura dintr-o locuință, iar restul de 65% din căldură se pierde prin acoperiș, pereți, ferestre, uși și pardoseală.

Iată câteva exemple de materiale pe care le poți folosi pentru o izolație eficientă a locuinței:

  • panouri de polistiren extrudat de cel puțin 5 cm;

  • spumă poliuretanică;

  • vată minerală;

  • șapă izolantă cu bile de polistiren sau cu panouri de lemn.

Deși acestea sunt unele dintre cele mai eficiente metode de izolare a locuinței, specialiștii de la Energy Saving Trust recomandă și alte metode pe care le poți aplica:

  • acoperă spațiile dintre podele și plinte cu silicon etanșant;

  • folosește-te de covoare sau mochetă pentru un plus de confort termic;

  • înlocuiește ferestrele cu unele din PVC cu geamuri termopan, cu trei foi de sticlă. Potrivit experților EPG, acestea reduc pierderile de căldură cu până la 70%;

  • acordă atenție etanșărilor și montajului. Atunci când acestea sunt realizate corect, contribuie la limitarea pierderilor de căldură.

Folosirea corectă a electrocasnicelor eficiente energetic, alegerea unui sistem de încălzire potrivit și izolarea locuinței sunt câteva dintre cele mai eficiente metode de a reduce consumul de energie într-o locuință, păstrându-ți în același timp nivelul de confort.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile